Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας σε ΠΟΜΙΔΑ: Συνεργασία με ιδιώτες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Το θεσμό των ΣΔΙΤ και τη συνεργασία με Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ ) για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, προανήγγειλε για φέτος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 38ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδρίαση της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε κατ’ αρχή ότι οι προσπάθειες των Κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ωστόσο εντός του 2021 είπε ότι θα είναι έτοιμο, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα στρατηγικό πλάνο προστασίας, επαγγελματικής διαχείρισης και επενδυτικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα καλύπτει οριζόντια όλο το Δημόσιο τομέα και τις εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος.

Θα επικεντρωθεί σε δράσεις:

–  νομοθετικού περιεχομένου,

–  συντονισμού των διάφορων φορέων και προγραμματισμού παραγόμενου έργου,

–  ψηφιακού μετασχηματισμού και

– συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων.

Το σχέδιο αυτό θα εμπεριέχει και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο συνεργασιών, μέσω των ΣΔΙΤ, των ΑΕΕΑΠ κ.ά., με στόχο τη ταχύτερη ωρίμανση και τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας θα προταθούν, κατόπιν διαβούλευσης, δράσεις οι οποίες θα καταστήσουν και την ιδιωτική αγορά ακίνητης περιουσίας μια ώριμη αγορά, η οποία θα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντλήσει θεσμικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια από τις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων δεσμεύτηκε για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε να “ξεκολλήσουν” μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως έγινε με την Μαρίνα Αλίμου και με τρεις περιφερειακούς λιμένες της χώρας.

Επίσης τόνισε ότι θα προχωρήσουν ώριμα έργα όπως τα ακίνητα στις Γούρνες του νομού Ηρακλείου, στη Μίκρα του νομού Θεσσαλονίκης, στο Πόρτο Χέλι του νομού Αργολίδας, στο Ποσείδι του νομού Χαλκιδικής, το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, ακίνητα με ιαματικές πηγές κ.ά.

Προσαρμογή αντικειμενικών στις εμπορικές

Ο κ. Σταίκούρας αναφέρθηκε και στην άσκηση προσαρμογής των αντικειμνεικών αξιών στις εμπορικές για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, που έχει υλοποιηθεί, αφορά:

1.    Την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την Επικράτεια, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 98% του πληθυσμού.

2.    Τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

3.    Την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές.

Όπως είπε, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, η μεθοδολογία για την εισήγηση των νέων τιμών από τους πιστοποιημένους εκτιμητές είναι τυποποιημένη, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή εκτιμητικά πρότυπα.

Η δεύτερη φάση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ενός ακινήτου και στην αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική.

Η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά στην προσπάθειά της να ενταχθεί στις ώριμες αγορές και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ έτσι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος θύμισε, περνώντας στην διαδικασία των μειωμένων ενοικίων, ότι οριοθετήθηκε η διαδικασία αποζημίωσης η οποία ξεκινά πλέον ρητά 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της “Δήλωσης Covid” και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας.

Τονίζεται ότι τα ανωτέρω ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης (ενώ φέτος, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης).

Σχετικα αρθρα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin