Λίγο κράτησαν οι πανηγυρισμοί για την άφιξη των εμβολίων κατά της Covid-19 σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση και αμέσως ξεκίνησαν οι εθνικιστικές κόντρες, αποκαλύπτοντας πόσο μυωπική είναι η Δύση, παρατηρούν οι Financial Times σε άρθρο τους.

Τα πράγματα είναι απλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα: όσο περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδεύουμε με την πανδημία και θα επιστρέψουμε στη ζωή μας.

Ο ιός θα βρει τρόπο να συνεχίσει να ταξιδεύει και να φτάνει εκεί που δεν έφτασαν τα εμβόλια. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο θα βγαίνουν νέες μεταλλάξεις, πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες, οι οποίες θα καθιστούν τα εμβόλια άχρηστα. Και ούτω καθεξής.

Το να βάζουν, λοιπόν, πρώτα τη χώρα τους ο καθένας ή την ήπειρο, είναι απλώς μυωπικό και δείχνει ότι δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, επισημαίνει ο αρθρογράφος Edward Luce, σχολιάζοντας τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που μαίνεται της τελευταίες ημέρες στον απόηχο των καθυστερήσεων παράδοσης εμβολίων από την AstraZeneca.

Στρατηγική της ήττας

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε μία παγκόσμια πανδημία αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Αν ενδιαφέρει τους ηγέτες να προστατέψουν τους δικούς τους λαούς, τότε πρέπει να στηρίξουν την ισότητα στους εμβολιασμούς. Να φτάσουν τα εμβόλια σε όλους. Είτε η Δύση καταπολεμά τον κοροναϊό παγκοσμίως ή χτίζουμε ένα τείχος γύρω μας.

«Ο συνδυασμός εθνικιστικών εμβολιασμών και ημι-ανοιχτών συνόρων είναι στρατηγική ήττας. Δεν υπάρχει μέση οδός» υποστηρίζει ο Ζαν Πισανί-Φερί, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών Μπρίγκελ και στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Πίτερσον.

Και όμως, προς τα εκεί βαδίζουμε.

Η ΕΕ, ακόμα και χωρίς όλες τις δόσεις της AstraZeneca, θα καταφέρει σίγουρα την ανοσία της αγέλης προς το τέλος του χρόνου, ίσως και νωρίτερα με βάση όσα είπε  η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι ΗΠΑ, στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με το πλάνο του Τζο Μπάιντεν.

Αντίθετα, με αυτούς τους ρυθμούς, μόλις το ένα πέμπτο του αναπτυσσόμενου κόσμου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2021. Τα τέσσερα δισ. των ανθρώπων που ζουν στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος πρέπει να περιμένουν έως το 2023 ή το 2024 για να επιστρέψουν στην προ Covid κανονικότητα.

Αυτή είναι η «καταστροφική ηθική αποτυχία» στην οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Εκτός αυτού, υπάρχει και το φλέγον θέμα των μεταλλάξεων. Οι τρεις πιο επικίνδυνες, αυτό το διάστημα, προήλθαν από τη νοτιανατολική Αγγλία, τη Νότια Αφρική και το Μανάους στη Βραζιλία. Οχι μόνο είναι πιο μεταδοτικές, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η λύση

Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης παρά μόνο η πρόληψη, η οποία είναι φθηνότερη από τη θεραπεία. «Ανεξάρτητοι ερευνητές προβλέπουν ότι ο κόσμος θα χάσει 9 τρισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, αν δεν εμβολιαστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Το 50% θα επιβαρύνει τη Δύση. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με δύο χρόνια ανάπτυξης».

Αντίθετα, το κόστος του εμβολιασμού μπροστά σε αυτό το ποσό είναι «ψίχουλα». Ο Πισανί-Φερί υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 30 δισ. δολάρια για να εμβολιαστούν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η Δύση έχει τη μοναδική ευκαιρία να κάνει καλό στον εαυτό της, βοηθώντας τον υπόλοιπο κόσμο. «Μπορεί, όμως, να δει πέρα από τη μύτη της;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

-