Image default
Επιχειρήσεις

Συναλλακτική απονεύρωση στο Χρηματιστήριο

Συναλλακτική απονεύρωση στο Χρηματιστήριο

Η ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους, του Ιανουαρίου, ήταν τραυματική για φέτος διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων πίστευαν σε  μια ακόμη  εκπλήρωση του συχνού για τις αγορές January effect. Με τις τράπεζες μάλιστα να καταγράφουν διπλάσιες απώλειες (-14,60%) από το Γενικό Δείκτη (-7,36%) επιβεβαιώνοντας την τραπεζοκεντρική δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου που κινείται είτε ανοδικά είτε πτωτικά με οδηγό τον υψηλής μεταβλητότητας τραπεζικό κλάδο.

Η διακοπή του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου σχετίζεται με τη χρονοκαθυστέρηση του προγράμματος των εμβολιασμών στη χώρα μας που σε συνδυασμό με τη υποτροπή της υγειονομικής κρίσης οδήγησε σε νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα. Έτσι, η επανεκκίνηση της οικονομίας καθυστερεί χωρίς μάλιστα να είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι αυτό θα συντελεστεί εντός του 1ου εξαμήνου.

Ενόψει αυτών των αβεβαιοτήτων και της αχαρτογράφητης κατάστασης στην οικονομία σε σχέση με τις αναμενόμενες εξελίξεις των επομένων μηνών, το χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής. Με τη συναλλακτική υποχώρηση να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό καθώς η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών του Ιανουαρίου ήταν €65 εκ., μικρότερη κατά 15,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και με το Γ.Δ. να υποχωρεί κάτω από τις 750 μονάδες καταβάλλοντας προσπάθεια να επανακαταλάβει το όριο των 765 μονάδων προκειμένου να ανασυστήσει τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Την ίδια ώρα, η αναγγελία των παραδοχών για την διενέργεια των stress test για τις συστημικές τράπεζες δεν ανησυχεί τις διοικήσεις των τραπεζών καθώς ακόμη και στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει ύφεση για το 2021 κατά -1,8% και υποχώρηση των τιμών των ακινήτων οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνούν τα απαιτούμενα όρια. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν συμπεριλαμβάνονται τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας καθώς οι εποπτικές αρχές αποδέχονται το moratorium που έχουν παραχωρήσει οι τράπεζες σε ευάριθμους δανειολήπτες.

Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα καταλυτών είναι εμφανές καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένεται να συμβεί κατά το 1ο τρίμηνο τους έτους. Παράλληλα, ωστόσο, η υπερκάλυψη της πρώτης έκδοσης ομολόγου διάρκειας 10 ετών κατά 10 περίπου φορές με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 0,75% πιστοποίησε την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο ενθαρρυντικό ενόψει της περαιτέρω αύξησης του δημοσίου χρέους.

Στο εξωτερικό, όλα τα βλέμματα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκηνικό που έχει στηθεί στη Wall Street με πρωταγωνιστές μικρού μεγέθους εταιρείες των νέων τεχνολογιών (Gamestop κ.α.). Με τους μικροεπενδυτές να σπεύδουν να τις αγοράσουν σε αντίθεση με τους επαγγελματίες διαχειριστές των hedge funds που τις πουλούν εκτιμώντας ότι είναι υπερτιμημένες. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν το ρόλο τους σε μια ακόμη διαδικασία που διαμορφώνει διχαστικές προϋποθέσεις για την αμερικανική κοινωνία. Εγείροντας παράλληλα, ευρύτερο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα καθώς τα μέχρι σήμερα αναλυτικά εργαλεία δεν επαρκούν για αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στις αγορές  για να εκτιμηθεί αν ο τρέχων πολλαπλασιαστής  (κοντά στο 40 ο δείκτης CAPE του Ρόμπερτ Σίλερ) είναι εύλογος  ή προάγγελος φούσκας για την αμερικανική αγορά!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • τραπεζικός κλάδος
 • stress test
 • Wall Street

  Σχετικα αρθρα

  ICC Women Hellas: Γυναικεία ηγεσία στο επιχειρείν και νέα ψηφιακή εποχή

  admin

  Δίρφυς ΑΕ: Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου Χαλκίδας

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Στην βουλή κατατέθηκε η 25ετής σύμβασης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

  admin

  Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Greenhill για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα-Ολλανδών

  admin

  Στη Βουλή η συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

  admin

  WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

  admin

  United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

  admin

  Forthnet: Στο 96,83% το έμμεσο ποσοστό της BC Partners Holdings

  admin

  Δομική Κρήτης: Συμμετέχει με 48,5% στην ΑΜΚ της ΔΙΑΣ ΑΕ

  admin

  Η Attica Bank αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεων

  admin

  Άδεια διανομής για φυσικό αέριο σε δύο δήμους στην Πελοπόννησο – Ξεκινά η κατασκευή δικτύων

  admin