Image default
Διεθνή

Τι εξετάζει η ΕΕ για Ουγγαρία-Πολωνία στην περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου

Η Πολωνία και η Ουγγαρία παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κράτος δικαίου η οποία αναμένεται θα ενεργοποιηθούν αναδρομικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις εάν παραβιάζονται οι αρχές του.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βέρα Γιούροβα υπόσχεται ότι δεν θα χαθεί ούτε μία υπόθεση μέσω του μηχανισμού ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο: «Ο νέος μηχανισμός έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε αναδρομικά. Ως εκ τούτου, θα εντείνουμε την εξέταση των κρατών μελών», δήλωσε η Γιούροβα σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σε σύντομο χρονικό διάστημα έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να μπορέσουμε να μειώσουμε επίσης και τα κονδύλια της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου: Θα επικεντρωθούμε πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ένα πράγμα είναι επίσης σαφές: Κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίοστη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ βρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής μας», δήλωσε η Γιούροβα.

Ο νέος μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο οποίος εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Αυτή ήταν η προϋπόθεση την οποία έθεσαν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να εγκρίνουν τον πολυετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Γιούροβα βλέπει τον μηχανισμό του κράτους δικαίου ως «δίκαιο και πολύ αποτελεσματικό μέσο» για την ΕΕ.

Μόλις το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφασίσει για την αγωγή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η απόφαση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί αναδρομικά. Ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης δεν υπάρχει πάντως ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα Διευθύντρια Σπουδών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Κατoνομάστε πρόσωπα, πράγματα, χωρίς φόβο Κορωνοϊός-μετάλλαξη: Συναγερμός σε 8 περιοχές στη Βρετανία – «Μείνετε σπίτι, μην βγείτε ούτε για σούπερ μάρκετ» Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς αντέδρασε το Twitter στην ανακοίνωση του ηθοποιού για ενδεχόμενες καταγγελίες σε βάρος του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Το συγκινητικό αντάμωμα δύο αδελφών ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια

admin

Γιουβάλ Νόα Χαράρι : Πολιτικές αποτυχίες στη διαχείριση του κοροναϊόυ – Κίνδυνος για «ψηφιακή δικτατορία»

admin

Βραζιλία : Οι αυτόχθονες απειλούνται με αφανισμό από τον κοροναϊό και τον Μπολσονάρο

admin

Να τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από την ΕΕ: Υγεία, δουλειά, δικαιώματα

admin

Τουρκία : Θα απαγορευθεί το φιλοκουρδικό HDP;

admin

Διαβατήριο εμβολιασμού : Μέσα στον Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του

admin

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο $1,9 τρισ. του Μπάιντεν

admin

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ

admin

Σάλος στη Γαλλία με τον βιαστή μαιευτή: Θύματά του έγκυοι και λεχώνες

admin

Ισραήλ : «Το Ιράν πίσω από την επίθεση στο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν»

admin

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Οι παχύσαρκοι πιθανώς να χρειάζονται τρίτη ή υψηλότερη δόση

admin

Ρωσία : Η μεγάλη διαίρεση μιας μεγάλης χώρας

admin