Image default
Ευρώπη

H Επιτροπή εγκρίνει κυπριακό πρόγραμμα ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που προορίζονται να καλύψουν μέρος των λειτουργικών δαπανών των δικαιούχων. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέτρα.

Το πρώτο μέτρο εφαρμόζεται σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί πλήρως από τις 16 Μαρτίου 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το ποσό των επιδοτήσεων θα υπολογιστεί με βάση τον αριθμό των απασχολουμένων, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο εφαρμόζεται σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις των οποίων είτε οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο του 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε ο μηνιαίος κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 80 % ή περισσότερο σε έναν δεδομένο μήνα το 2020, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Το ποσό αυτής της εφάπαξ επιχορήγησης βασίζεται στον αριθμό των απασχολουμένων, με ενισχύσεις που κυμαίνονται από 500 ευρώ για δικαιούχους με ένα μέλος προσωπικού έως 3.000 ευρώ για δικαιούχους με 50 ή περισσότερους υπαλλήλους. Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου και μετά απ’ αυτήν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα,

  1. i) η στήριξη δεν θα υπερβαίνει τις 225.000ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τις 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 1.800.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε άλλο τομέα· και
  2. ii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και άλλα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι διαθέσιμες εδώ.

Σχετικα αρθρα

Δ. Κουτσούμπας: Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικά μέτρα- Μου έχει λείψει ένα θέατρο

admin

Ιράν: Όχι σε απειλές και πιέσεις από την Ευρώπη για το πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο Ροχανί

admin

Νέα Έκθεση ΟΗΕ: Σχεδόν 1 δις τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως

admin

Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταγγέλλει τη Μ. Βρετανία για ατμοσφαιρική ρύπανση

admin

Πορτογαλία: «Αισθάνομαι ασφαλής στην Ε.Ε.», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια

admin

 «Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

admin

Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

admin

Αυστραλία: «Απογοητευτική» η απόφαση Ιταλίας-ΕΕ να εμποδίσουν εξαγωγή δόσεων εμβολίου της AstraZeneca

admin

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin