Image default
Πολιτική

Συνάντηση Δένδια-Ράαμπ: Τι συζήτησαν για Κυπριακό, Τουρκία και Γλυπτά Παρθενώνα

Σύμπτωση απόψεων για ευρύτερα ζητήματα γεωπολιτικής διαπιστώθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στην συνάντηση η οποία αποτέλεσε και την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στο Λονδίνο από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και την πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ από το 2013, η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ από πλευράς του παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε, ενώ τόνισε την ετοιμότητά του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη. Παράλληλα ο Ντομινίκ Ράαμπ, συμφώνησε με τον κ. Δένδια όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Κατά την συνάντηση, η οποία έγινε μετά από ελληνικό αίτημα το οποίο όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε εκτενής αναφορά και στο Κυπριακό. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε, δίχως περιστροφές, ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς. Από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην συνάντηση εξετάσθηκαν επίσης και οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η βρετανική πλευρά έδειξε την βούληση να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στην μετάBrexit εποχή. Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας την συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός μίας συμφωνίας-πλαίσιο, υπό το συντονιστικό ρόλο των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου. Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διακομματική καταδίκη της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Νομοσχέδιο Παιδείας: «Προασπίζεται τη Δημοκρατία» λέει η κυβέρνηση – «Να αποσυρθεί» ζητά η αντιπολίτευση

Λευκός Οίκος σε Ερντογάν: Οι S-400 υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

admin

Μαρινάκης: Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης η συζήτηση για προανακριτική επιτροπή

admin

Βουλή – Παφίλης: Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, όταν οι υπόλοιποι ψάχνατε να βρείτε διέξοδο

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών – Δείτε live

admin

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ μας οδηγήσατε εδώ γιατί υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ

admin

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin