Image default
Οικονομία

DW: Στον Ντράγκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ανοιχτό ποια κόμματα θα τον στηρίξουν. Άγνωστο και έαν στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν γνωστά πολιτικά πρόσωπα ή όχι. Προγραμματισμένες εκλογές το 2023.

DW: Στον Ντράγκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Παρά τις τόσες προσπάθειες, ο Τζουζέπε Κόντε δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρωθυπουργία. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επέλεξε μια εντελώς διαφορετική οδό: εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας και την αποδοτική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μένει να διαπιστωθεί, βέβαια, πόσες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιθανότατα η κεντροαριστερά, ο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια. Ίσως η Λέγκα. Μάλλον όχι τα Πέντε Αστέρια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Στη Λέγκα και τους “πεντάστερους”, υπάρχουν ήδη αρκετές αρνητικές τοποθετήσεις. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα θα χρησιμοποιήσει όλη την πειθώ που διαθέτει, από την στιγμή που δήλωσε ξεκάθαρα ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, καλό θα είναι να αποφευχθεί, στην φάση αυτή, η προσφυγή στις κάλπες.

Εκλογές το 2023

Δεν είναι ακόμη σαφές, αν οι νέοι υπουργοί θα είναι γνωστά πολιτικά πρόσωπα, ή τεχνοκράτες. Αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση Ντράγκι θα πρέπει να ηγηθεί της χώρας μέχρι την άνοιξη του 2023, όταν θα γίνουν κανονικά οι βουλευτικές εκλογές.

Με την κίνηση αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις έριδες, για το καλό της χώρας. Και ελπίζει ότι με το κύρος, τις επαφές και την εμπειρία της Ντράγκι, όλα τα κύρια προβλήματα θα μπορέσουν να τύχουν τις πρέπουσας αντιμετώπισης.

Κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει με πιο γοργά βήματα το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα καταρτισθεί άμεσα το αναγκαίο σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα τονωθεί η οικονομία της χώρας, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Διαφορετικά, αν αποτύχει και η προσπάθεια του Ντράγκι, οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος.

Σχετικα αρθρα

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin

Γ. Στασινός: Αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ανθεκτικά κτίρια

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Πληρωμές 24,3 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Το εμπόριο απορρόφησε το 25% των νέων χρηματοδοτήσεων

admin

Φώτης Κουρμούσης : Ανανεώθηκε η θητεία του ως ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

admin

Σκυλακάκης: H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου

admin

Πρόγραμμα “Γέφυρα”: Οι πληρωμές του Φεβρουαρίου ανέρχονται συνολικά στα 24,3 εκατ. ευρώ

admin