Image default
Οικονομία

Αίγυπτος: Ανάπτυξη 2,8% παρά την πανδημία, βλέπει το ΔΝΤ

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αιγυπτιακής οικονομίας για το οικονομικό έτος 2020-2021, παρά την παγκόσμια πανδημία, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,8% επί του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον Δ/ντή του Γραφείου Μέσης Ανατολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ζιχάντ Αζούρ.

Σε συνέντευξή του στην «Αλ Αχράμ», και αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για τους μακροοικονομικούς δείκτες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΑΕΠ, του πληθωρισμού και της ανεργίας το 2021, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι «η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Αιγύπτου προβλέπεται στο 2,8% για το οικονομικό έτος 2020/2021, με αναμενόμενη μικρή αύξηση της απασχόλησης στους περισσότερους τομείς καθώς η εγχώρια δραστηριότητα αρχίζει να ανακάμπτει παρόλες τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρηθεί στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2020/2021, ενώ ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 6% τον Ιούνιο του 2021, καθώς οι προβλέψεις για τον εγχώριο πληθωρισμό παραμένουν σταθερές.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής

Γενικότερα, για το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των οικονομιών των περισσοτέρων χωρών θα φτάσει και πάλι στα προ κορονοϊού επίπεδα όχι πριν από το επόμενο έτος 2022, με τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ των χωρών αυτών να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι τότε στο 4,2% επί του ΑΕΠ.

Ο αξιωματούχος του ΑΕΠ επισημαίνει ότι «ενώ το 2020 ήταν η χρονιά του «σοκ» (από την πανδημία), το 2021 θα πρέπει να είναι το έτος όπου οι χώρες θα θέσουν τα θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας τους», προσθέτοντας ότι «δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για δράση». «Οι χώρες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες δαπανών τους στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και στη λήξη μέτρων στήριξης της ρευστότητας, υπογραμμίζει.

Και το πιο σημαντικό, τονίζει ο κ. Αζούρ, για την επαναφορά του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα προ πανδημίας επίπεδα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση ως ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο πράσινου μέλλοντος, με παράλληλη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.

--

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ : Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για πιστοποιητικά εμβολιασμού

admin

Έρχεται το τέλος του internet όπως το ξέραμε;

admin

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων

admin

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιανουάριο και μειώθηκαν των επιχειρήσεων.

admin

Oxford Economics: Ποια θα είναι η εικόνα του τουρισμού φέτος σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

admin

Οι όροι και η διαδικασία για την προκαταβολή σύνταξης

admin

Eurobank: Στα €11,2 δισ. το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 2020

admin

Δάνεια : Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμεων δανείων

admin

Primark : Έτοιμη να εισέλθει στην ελληνική αγορά η αλυσίδα με φθηνά ρούχα και παπούτσια

admin

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων ΜμΕ για το πρώτο 3μήνο του 2021

admin