Image default
BLOOMBERG

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν νιώθει την ανάσα της Μαρίν Λεπέν και περιμένει τους υπόλοιπους αντιπάλους του

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, είναι η μοναδική σοβαρή αντίπαλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022. Προς το παρόν.

Η Λεπέν είναι στήθος με στήθος με τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών φτάνοντας το 26,5 %, αλλά φαίνεται ότι χάνει με 12 ποσοστιαίες μονάδες στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos.

Η Μαρίν Λεπέν έχασε από τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 με διαφορά 32 ποσοστιαίων μονάδων. Ήταν η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθειά της να εισέλθει στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τώρα θα ξαναδοκιμάσει την τύχη της, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με την κρίση που έφερε η πανδημία και το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της Γαλλίας είναι κουρελιασμένο.

Η κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, «πατάει» πάνω στον θυμό των πολιτών για την οικονομική ανισότητα, αλλά και για την επικυριαρχία του Παρισιού πάνω στις Περιφέρειες, τα βασικά αίτια που οδήγησαν στις ογκώδεις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018.

Εστιάζει την επίθεσή της στον Μακρόν κατηγορώντας τον ότι δεν έκλεισε τα σύνορα της χώρας έγκαιρα, ώστε να αποτρέψει την εισαγωγή των μεταλλάξεων του κορονοϊού, αλλά και για την αργοπορημένη έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην χώρα.

«Γιατί η κυβέρνηση δεν επωφελήθηκε από το τελευταίο lockdown, το οποίο απαίτησε πολλές θυσίες από το γαλλικό λαό, ώστε να κάνει μαζικά τεστ και να προλάβει την πανδημία;» δήλωσε η Λεπέν σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα» επιτέθηκε.

Στις προεδρικές εκλογές του 2017 η Λεπέν έχασε από τον Μακρόν με 34% μονάδες διαφορά στον δεύτερο γύρο, μετά από μια καταστροφική εμφάνισή της σε μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία έκανε λάθη πάνω σε πραγματικά γεγονότα, ενώ εστίασε την εμφάνισή της στις επιθέσεις κατά του Μακρόν παρά στην παρουσίαση του σχεδίου της για την χώρα.

Παρ’ όλο που η εκλογική βάση της Λεπέν είναι πολύ διαφορετική από αυτή του Μακρόν -απευθύνεται σε ανέργους και στους αγροτικούς πληθυσμούς, ενώ ο Μακρόν προσελκύει περισσότερο μορφωμένους και πλουσιότερους φιλοευρωπαίους ψηφοφόρους- προσπαθεί να διευρύνει την απήχησή της.

Η ρητορική της έχει αλλάξει: δεν θέλει πια έξοδο από το ευρώ, καταδικάζει τον αντισημιτισμό και θέλει να απαγορεύσει τον ρατσισμό στο κόμμα της.

Ακόμα κι έτσι, όμως, στις τελευταίες τοπικές εκλογές η Λεπέν εξασφάλισε μόνο την Περπινιάν, στον γαλλικό νότο, ενώ το Εθνικό Μέτωπο χάνει έδαφος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP-Fiducial.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις το ένα τρίτο των Γάλλων θεωρεί το κόμμα της Λεπέν τον κύριο αντίπαλο του Μακρόν, ενώ στην ίδια ερώτηση το ποσοστό ήταν κοντά στο 50% τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Λεπέν προηγείται του Μακρόν με 4% στον πρώτο γύρο και χάνει από τον Μακρόν με το ίδιο ποσοστό στον δεύτερο γύρο.

Υπάρχουν ήδη επτά δηλωμένες υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων αυτή της Λεπέν και του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ούτε ο Μακρόν, ούτε η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Χινταλγκό, η οποία περιγράφεται σε ιδιωτικές συζητήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ως απειλή για τον πρόεδρο, έχουν δηλώσει επισήμως ότι θα κατέλθουν στις εκλογές, αν και οι ομάδες τους ήδη προετοιμάζονται.

Στο μεταξύ, ο σε γενικές γραμμές κεντρώος Μακρόν προσπαθεί επίσης να διευρύνει την απήχησή του, κυρίως σε δεξιούς ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε εκείνον και την Λεπέν.

Έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα ξοδέψει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει την γαλλική οικονομία και τους εργαζομένους από την πανδημία, μια ρητορική που απευθύνεται και στα αριστερά του.

Ωστόσο, προσπαθώντας να κερδίσει ψήφους τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά, ο Μακρόν καθίσταται ευάλωτος, ενώ τα αποτελέσματα της εκστρατείας εμβολιασμού θα είναι ένα βασικό βαρόμετρο για την ψήφο, όπως και το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ακροδεξιός συναγερμός στη Γαλλία

Συναγερμός και χάος στη Γαλλία: Επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Σχετικα αρθρα

Jesse Powell (Kraken): Το Bitcoin μπορεί να φτάσει στο 1.000.000 δολάρια!!!

admin

Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

admin

Bitcoin: Κάτω από τα 50.000 δολάρια – Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

admin

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

admin

Volocopter: Νέα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία των ιπτάμενων ταξί

admin

Κέρδη 25 δισ. δολάρια σε μία ημέρα για τον ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας που εκτόξευσαν οι traders της Reddit

admin

Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

admin

Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

admin

Volvo: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στροφή στις online πωλήσεις από το 2030

admin

Γιατί η Danone αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της στην γαλακτοκομική εταιρεία China Mengniu Dairy – Τι ζητούν οι μέτοχοι

admin

Warren Buffett: Αυτό είναι το ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, το 2020

admin