Image default
Ευρώπη

ΟΣΕΤΕΕ: Η ΕΕ αναθεωρεί τη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων- Πρόγραμμα κατάρτισης 1.437 εργαζομένων

Στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, προχωρούν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μετάβαση από μία γραμμική σε μία κυκλική οικονομία, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ). 

Η ΟΣΕΤΕΕ, σημειώνει ότι παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας δράση προς αυτή την      κατεύθυνση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», υλοποιεί το πρόγραμμα «Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος». 

Οι 1.437 εργαζόμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν (τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της ΟΣΕΤΕΕ www.osetee.gr και στη σελίδα του προγράμματος 024.osetee.gr) θα καταρτιστούν και θα πιστοποιηθούν στα αντικείμενα:

• Τήρηση Περιβαλλοντικών Όρων σε Έργα και Δραστηριότητες 

• Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων.

Τι είναι όμως κυκλική οικονομία; Σύμφωνα με τη ΟΣΕΤΕΕ,  πρόκειται για ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που    μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης παρατείνει τον κύκλο ζωής των υλικών και των προϊόντων. Σκοπός είναι η μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. 

Βασικό πεδίο εφαρμογής της, είναι η βιομηχανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζει η ΟΣΕΤΕΕ, επιθυμεί            επανακαθορισμό των κριτηρίων διάρκειας ζωής προϊόντων όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα ποδήλατα, τα αθλητικά ρούχα κ.α., τα οποία τελούν υπό το καθεστώς της «προγραμματισμένης απαξίωσης», δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο οι εταιρείες δημιουργούν ελαττωματικά μοντέλα προκειμένου το προϊόν τους να έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και ζητά υψηλότερα πρότυπα και σχεδίαση.

Ένας ακόμη τομέας παραγωγής με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας.

Ενδεικτικά η ΟΣΕΤΤΕ αναφέρει  ότι:

– Για να δημιουργηθεί ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνται 2.700 λίτρα γλυκού νερού.

– Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης των καθαρών υδάτων από προϊόντα βαφής και φινιρίσματος.

– Το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων απελευθερώνει ετησίως περίπου 0,5 εκατ. τόνους μικροϊνών στους ωκεανούς.

– Το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων ευθύνεται για το 35% των πρωτογενών μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Ένα και μόνο φορτίο πλυντηρίου με ρούχα από πολυεστέρα μπορεί να αποβάλει 700.000 μικροπλαστικές ίνες που μπορούν να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα.

– Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ το 2017 οδήγησαν σε περίπου 654 kg εκπομπές CO2 ανά άτομο.

Η ΟΣΕΤΤΕ σημειώνει ότι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Κομισιόν ενέκρινε νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική        οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει τη στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης εντός του τομέα. Το Κοινοβούλιο αναμένεται στην σύνοδο της Ολομέλειάς του τον Φεβρουάριο, να ψηφίσει τη σχετική έκθεση.

Σχετικα αρθρα

 «Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

admin

Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

admin

Αυστραλία: «Απογοητευτική» η απόφαση Ιταλίας-ΕΕ να εμποδίσουν εξαγωγή δόσεων εμβολίου της AstraZeneca

admin

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin