Image default
Ευρώπη

Κύπρος: Δεύτερη στην ΕΕ-27 αναφορικά με τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού 

Σταθερά στις πρώτες θέσεις σε διενέργεια τεστ βρίσκεται η Κύπρος, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC – Week 4), η Κύπρος κατατάσσεται στη 2η θέση σε σχέση με τη διενέργεια εξετάσεων (PCR και rapid test) ανά 100.000 κατοίκους για τις 14 ημέρες που προηγούνται της 31ης Ιανουαρίου 2021. Ο αυξημένος αριθμός τεστ που διενεργείται, αποτέλεσε από την αρχή της πανδημίας κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για διαχείριση της πανδημίας, με στόχο τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου αναφέρει ότι ήδη από το πρώτο πανδημικό κύμα μέχρι και σήμερα, το υπουργείο Υγείας επένδυσε, πέραν από τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού, στη διενέργεια στοχευμένων εξετάσεων, μεταξύ άλλων, σε οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών, άλλες κλειστές δομές, επαγγελματικούς τομείς, αλλά και τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών όπου εντοπίζονταν μεγάλες εστίες κρουσμάτων, όπως η Πάφος και η Αραδίππου. 

Πάνω από 1,5 εκατ. τεστ

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο, διενεργήθηκαν πέραν του 1,5 εκατ. τεστ. Αυτό επέτρεψε τον έγκαιρο εντοπισμό 31.379 κρουσμάτων και την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, με τον περιορισμό και τη διερεύνηση των επαφών των θετικών περιστατικών.

Αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το υπουργείο Υγείας ενισχύει τον πυλώνα των αυξημένων ελέγχων με την αξιοποίηση της μεθόδου των ταχέων αντιγονικών τεστ, στοχεύοντας στην εξέταση των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής, καθώς και του προσωπικού σε επιχειρήσεις/τομείς που ήδη εργάζονται, αναλογικά και σε εβδομαδιαία βάση. 

Με τον συνεχή και κυκλικό έλεγχο των εργαζομένων, δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη ανίχνευση θετικών περιστατικών ανάμεσα στους εργαζόμενους και μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους και η ασφαλής και αδιάκοπη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC, οι αυξημένες εξετάσεις, συνδυαστικά με τα εκάστοτε μέτρα που είναι σε ισχύ, συμβάλλουν στην επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και, ως εκ τούτου στη λήψη αποφάσεων για άρση των περιορισμών και επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας. 

--


 

Σχετικα αρθρα

Συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα εμβόλια

admin

Τηλεδιάσκεψη Σκρέκα- Σδούκου με την επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ΕΕ

admin

Δημιουργείται το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών στην Αθήνα

admin

Γ. Μπορέλ: Το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα της ΕΕ

admin

Με τους πρέσβεις των Βορείων Χωρών θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Μ. Βαρβιτσιώτης

admin

Δ. Κουτσούμπας: Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικά μέτρα- Μου έχει λείψει ένα θέατρο

admin

Ιράν: Όχι σε απειλές και πιέσεις από την Ευρώπη για το πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο Ροχανί

admin

Επικοινωνία Αγοραστού-Σχοινά: Αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών

admin

Νέα Έκθεση ΟΗΕ: Σχεδόν 1 δις τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως

admin

Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταγγέλλει τη Μ. Βρετανία για ατμοσφαιρική ρύπανση

admin

Πορτογαλία: «Αισθάνομαι ασφαλής στην Ε.Ε.», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια

admin

Μ. Σχοινάς: Ευκαιρία για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

admin