Image default
Επιχειρήσεις

Λαζαράκου: Πώς θα είναι το Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή

Λαζαράκου: Πώς θα είναι το Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή μίλησε μέσω webinar η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου.

Η κα. Λαζαράκου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά άφθονα και φτηνά χρήματα, που αναζητούν ελκυστικά και αποδοτικά επενδυτικά έργα (projects) και γενικότερα επενδύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την κα. Λαζαράκου, υπάρχει η ίδια ανάγκη να έχουμε ελληνικά επενδυτικά προϊόντα «που όχι μόνο θα υλοποιήσουν τα έργα, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν την καινοτομία τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και ασφαλώς θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες για εργασία».

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε τα ακόλουθα στην ομιλία της στο webinar.

Ευρώπη

Οι επόπτες των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης από την αρχή της πανδημίας διαβουλεύονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές.

Έχει σημασία, επομένως, να δούμε τις γενικές τάσεις στην Ευρώπη κατά την εποχή αυτή και μετά. Υπάρχει μια αντιστροφή της τάσης από την αρχή της πανδημίας, βέβαια η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται και από την αβεβαιότητα στην ταχύτητα του εμβολιασμού.

Επίσης, η χρηματοδότηση από τράπεζες είχε σχετικά μειωθεί, ενώ συγχρόνως άρχισε να διαφαίνεται κάποια μείωση της ικανότητας των εταιριών να εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Οι εκδόσεις, όμως, το 2020 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2019 (και στην Ελλάδα), ενώ τα IPOs, δηλαδή οι εισαγωγές νέων εταιριών στις αγορές, ήταν σχετικά λίγες σε σχέση με τις εκδόσεις (οι εισαγωγές μετοχών ξεκίνησαν με καθυστέρηση μετά τον Αύγουστο του 2020).

Μετά τις εκροές που υπήρξαν στην αρχή της πανδημίας, τώρα παρατηρούνται όλο και περισσότερες εισροές σε funds και κυρίως σε ομολογιακά δάνεια (high yield).

Ως προς την Ελλάδα, δεν θα αναφερθώ στα σημερινά δεδομένα καθώς αναλύθηκαν εμπεριστατωμένα από τον Υπουργό Οικονομικών Υπουργό Οικονομικών.

Θεσμική θωράκιση

Έχει ξεκινήσει η θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς ήδη από το 2020, καθώς υιοθετήθηκε το 2020 ο νόμος 4706/2020, κυρίως για εταιρική διακυβέρνηση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγήθηκε τις αλλαγές, όπου διαπιστώθηκε στην εθνική νομοθεσία ότι χρειαζόντουσαν βελτιώσεις και κενά, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πλαισίου.

Επίσης, στον ίδιο νόμο υιοθετήθηκαν και ειδικού τύπου οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις στη χώρα μας.

Ελληνική Αγορά

Υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά άφθονα και φτηνά χρήματα, που αναζητούν ελκυστικά και αποδοτικά επενδυτικά έργα (projects) και γενικότερα επενδύσεις.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και κανείς δε θα αμφισβητήσει ότι στο επενδυτικό τοπίο υπάρχει τεράστιο δυναμικό (π.χ. υποδομές, ενεργειακή μετάβαση κτλ), είναι ανάγκη να έχουμε ελληνικά επενδυτικά προϊόντα που όχι μόνο θα υλοποιήσουν τα έργα, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν την καινοτομία τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και ασφαλώς θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες για εργασία.

Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς, αυτήν την κεφαλαιαγορά θέλουμε να στηρίξουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε από τη μεριά μας να κάνουμε τις αντίστοιχες εισηγήσεις και να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα στο μέτρο που είναι εφικτό, στο πλαίσιο πάντα των ορθών ευρωπαϊκών πρακτικών, όπως αυτές εξειδικεύονται και από την ESMA, στην οποία είμαστε ενεργότατο μέλος.

Οι θεσμικοί φορείς της αγοράς νομίζω θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο (π.χ. πράσινα ομόλογα, funds που επενδύουν σε πράσινες επενδύσεις και εταιρίες) κτλ. Εμείς, γνωρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορούμε να εισηγηθούμε τις απαραίτητες προσαρμογές, εάν αυτές απαιτούνται.

Και θα το κάνουμε σε διαβούλευση με τους φορείς, γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς.

 • Βασιλική Λαζαράκου
 • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Επενδύσεις
 • θωράκιση
 • ESMA

  Σχετικα αρθρα

  CPI: «Πράσινο» φως στο νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

  admin

  Χατζηθεοδοσίου: Άνοιγμα των καταστημάτων εδώ και τώρα

  admin

  Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος νέος CEO της Forthnet

  admin

  Factory Outlet: Το πρώτο πολυκατάστημα Local ανοίγει στο Παλαιό Φάληρο

  admin

  ΕΛΟΠΥ: Οι καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδοτική ενίσχυση θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξή μας

  admin

  ΟΠΑΠ: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τα πρακτορεία

  admin

  e-Shop για κάθε επιχείρηση, με λίγα κλικ και επιδότηση 100%

  admin

  Η Whitetip Investments Α.Ε.Π.Ε.Υ. γιορτάζει το γυναικείο επιχειρείν

  admin

  Grant Thornton: Πάνω από το 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα

  admin

  Interamerican: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

  admin

  ΕΒΕΠ: 4 γενιές είναι ο χρόνος που απαιτείται για την κοινωνική ανέλιξη των Ελλήνων

  admin

  Eurolife FFH: Νέα καθήκοντα για τον Γιάννη Βασιλάτο

  admin