Στις 27 Ιανουαρίου, η ρωσική αστυνομία εισέβαλε σε μια σειρά από σπίτια που συνδέονταν με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Τα διαμερίσματα ελέγχθηκαν διεξοδικά και πολλοί σύμμαχοι του ρώσου πολιτικού ανακρίθηκαν για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται στη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

Όμως μια από αυτές τις εισβολές, δεν έμοιαζε με τις υπόλοιπες. Όχι επειδή η αστυνομία τήρησε διαφορετική στάση, αλλά επειδή η Αναστασία Βασιλίεβα, επικεφαλής ιατρικού σωματείου που συνδέεται με τον Ναβάλνι, τους επιφύλασσε μια ιδιαίτερη υποδοχή. Δεν περίμενε με τον δικηγόρο της, ούτε με τη βαλίτσα της έτοιμη για το κρατητήριο, αλλά με μια πολύ καλά προβαρισμένη εκτέλεση του Für Elise, της διάσημης μπακατέλας του Μπετόβεν, στο λευκό της3 πιάνο. Μόλις είχε φτάσει στη μέση του κομματιού, όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμά της. Σε μια σκηνή που θυμίζει αλμαδοβαρικό σινεμά, η γιατρός συνέχισε να παίζει ενώ ένας αστυνομικός της ανακοίνωνε ότι είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τον υπολογιστή και το κινητό της τηλέφωνο για να διερευνηθούν.

«Μπορείτε να χειροκροτήσετε», είπε στους αστυνομικούς, τινάζοντας απαλά τα μαλλιά της, αφού πρώτα έπαιξε και την τελευταία της νότα και έστρεψε την προσοχή της σε εκείνους.

Το βίντεο της Βασιλίεβα έχει κάνει έκτοτε τον γύρο του κόσμου, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας στον κατά τα άλλα πολύ σκοτεινό μήνα που περνά η ρωσική αντιπολίτευση. Φυσικά, η γιατρός δεν απέφυγε τη σύλληψη, ενώ κρατήθηκε συνολικά επί 48 ώρες.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

TAGS: αλεξέι ναβάλνιΡωσία

-