Image default
Ευρώπη

Το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie στηρίζει την κατάρτιση περίπου 1.200 ερευνητών με 100 εκατ. ευρώ

H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα στηρίξουν —με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας— 19 διδακτορικά και 24 μεταδιδακτορικά προγράμματα κατάρτισης ερευνητών εξαιρετικής ποιότητας από 11 κράτη μέλη της ΕΕ και 3 συνδεδεμένες χώρες.

Οι χώρες με τα περισσότερα επιλεγέντα έργα είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Με τα προγράμματα αυτά προάγεται η υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εποπτεία και εξέλιξη της σταδιοδρομίας περίπου 1 200 άριστων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες σε ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, από την υγεία και την πληροφορική ως την προηγμένη μεταποίηση, την ενέργεια, την αγροτική ανάπτυξη και την προϊστορία. Θα υποστηριχθούν μέσω της δράσης MSCA-COFUND, η οποία συγχρηματοδοτεί περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, σχολίασε σχετικά: «Στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές προωθούν την αριστεία, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δεοντολογία. Με στοχευμένη πρόσθετη στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ, σήμερα παρέχουμε νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που επείγουν για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Η Ευρώπη χρειάζεται τα καλύτερα ταλέντα στην έρευνα για να καταπολεμήσει τις πανδημίες, να ενισχύσει την ασφάλειά της και να προωθήσει ένα βιώσιμο τρόπο ζωής, ένα δίκαιο και ασφαλή ψηφιακό χώρο και δημοκρατικές, συνεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν επιχορήγηση Marie Skłodowska-Curie COFUND κατόπιν μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας. Κάποια από τα προγράμματά τους θα εστιάσουν σε λύσεις για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ανοσολογία, οι υγειονομικές κρίσεις και η αειφορία. Άλλα προγράμματα θα καλύψουν τομείς σχετικούς με μελλοντικές προτεραιότητες, όπως τα τρόφιμα, οι ωκεανοί και οι έξυπνες πόλεις. Χαίρομαι που βλέπω περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+ να υποβάλλουν αιτήσεις και να επιτυγχάνουν στις προκηρύξεις αυτές. Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενη που όλο και περισσότερες περιφέρειες της Ευρώπης πρωτοστατούν σε έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω της προσέλκυσης ταλαντούχων ερευνητών ή τα υποστηρίζουν».

Πρόκειται για την τελευταία πρόσκληση της δράσης MSCA-COFUND στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020», με τον υψηλότερο μέχρι σήμερα προϋπολογισμό. Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα συνεχίσουν να στηρίζουν περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα μέσω του MSCA-COFUND.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Βόζεμπεργκ: Κερδίζει έδαφος η θέση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

OLAF: Απατεώνες επιδίωξαν να πωλήσουν συνολικά 900 εκατ. δόσεις εμβολίων σε κράτη της ΕΕ

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα

admin