Image default
Οικονομία

ΕΕ: Ακριβότερο λόγω κορονοϊού, αλλά σταθερά βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Επιβάρυνση κατά περίπου 5% του ΑΕΠ στις ετήσιες υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα 20 χρόνια πρόσθεσε η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά μαζί με την έκθεση για την 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι μέσες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους για τα επόμενα 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2040, θα είναι κοντά στο 15% του ΑΕΠ (έναντι 10% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η αντίστοιχη έκθεση του 2019), ενώ από εκεί και πέρα οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης θα μειωθούν σε μέση ετήσια βάση στο 13% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση τονίζει ότι, παρά τον επιπλέον δανεισμό, ο οποίος ήταν απαραίτητος το 2020 για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας αλλά και των αναγκών που προέκυψαν και έπρεπε να καλυφθούν για να στηριχτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το ελληνικό χρέος από το 207% του ΑΕΠ που εκτιμούσε ότι θα φτάσει το 2020 από 180,7% το 2019, θα επανέλθει σε καθοδική τροχιά το 2021, έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Τονίζει ότι παρ’ όλα αυτά το ελληνικό χρέος θα παραμείνει πάνω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2040.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση τονίζει ότι παρά τους κινδύνους που υπάρχουν σε μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, από μικρότερους του αναμενομένου ρυθμούς ανάπτυξης ή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι το 75% του συνολικού χρέους της χώρας κατέχεται από τους επίσημους δανειστές, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον προκάτοχό του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας εξασφαλίσει πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού, μέχρι και την αποπληρωμή του. Επιπλέον, η μέση περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι από τις υψηλότερες εντός ΕΕ και φτάνει τα 21 χρόνια με τα δεδομένα του 2020.

Επισημαίνει επίσης ότι σε αυτήν τη φάση η Ελλάδα διαθέτει ένα υψηλότατο ταμειακό απόθεμα, με το οποίο μπορεί να απορροφήσει μεγάλες διακυμάνσεις που μπορεί να υπάρξουν στις αγορές μετά το τέλος της πανδημίας.

Στους κινδύνους για περαιτέρω αύξηση του χρέους σημειώνει την πιθανότητα μέρος από τα κρατικά εγγυημένα δάνεια που δίνονται την περίοδο της πανδημίας, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να σταματήσουν να εξυπηρετούνται μεταφέροντας το βάρος της εξόφλησής τους στο ελληνικό δημόσιο.

Σχετικα αρθρα

Σε αναστολή το μισό εργατικό δυναμικό

admin

Αναστολές : Σήμερα οι δηλώσεις για τον Μάρτιο – Ποιες επιχειρήσεις αποκλείονται

admin

Η Πάρος στους κύριους προορισμούς που προτείνουν ξένες ιστοσελίδες

admin

Τριγμοί στο Brexit : Η ΕΕ καταγγέλλει τη Βρετανία και απειλεί με νομικά μέτρα

admin

Τζο Μπάιντεν: «Tα σωματεία δίνουν στους εργάτες δύναμη»

admin

Αναστολές : Πόσο μειώθηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας με το νέο σύστημα

admin

Ερευνα : Πώς η πανδημία ανακόπτει την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών

admin

Δηλώσεις αναστολών για τον Μάρτιο : Πότε ξεκινά η διαδικασία

admin

Παρουσίαση υπηρεσιών του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά για τη δράση «e-λιανικό»

admin

Ακίνητα : Πότε θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική μεταβίβαση

admin

Γεωργιάδης: Παράταση στις θητείες των επιμελητηρίων ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές

admin

Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων

admin