Image default
Ευρώπη

Σχέδιο δράσης SAMIRA: Η ραδιολογική και πυρηνική τεχνολογία αξιοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η Επιτροπή σήμερα παρουσίασε το σχέδιο δράσης SAMIRA, το στρατηγικό θεματολόγιο για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Το σχέδιο θα βελτιώσει τον συντονισμό της ΕΕ, και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει ότι οι ραδιολογικές και πυρηνικές τεχνολογίες εξακολουθούν να ωφελούν την υγεία των πολιτών της ΕΕ και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το εν λόγω σχέδιο δράσης αποτελεί την πρώτη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου.

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Η τρέχουσα πανδημία μάς υπενθύμισε τη σημασία της υγείας και την ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μας. Η ασφαλής ιατρική χρήση της ραδιολογικής και πυρηνικής τεχνολογίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και ήδη ωφελεί εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοστατεί στην προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων και την ανάπτυξη μεθόδων και θεραπειών ακτινοδιαγνωστικής παγκοσμίως, εφαρμόζοντας παράλληλα τις καλύτερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.» 

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε περισσότερους και καλύτερους διαγνωστικούς ελέγχους. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διαθέτουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας τεχνολογία ακτινοβολίας. Η ακτινολογική απεικόνιση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Πρόκειται για ένα πάγιο στοιχείο της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Το σχέδιο δράσης SAMIRA είναι το πρώτο παραδοτέο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας των κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και της έρευνας.» 

Το σχέδιο δράσης SAMIRA διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες, με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας. Το σχέδιο καθορίζει δράσεις και μέτρα όσον αφορά τρεις βασικούς τομείς: i) διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών ραδιοϊσοτόπων ii) βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας στην ιατρική, και iii) διευκόλυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Η Επιτροπή θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κοιλάδα ραδιοϊσοτόπων (ERVI) για να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ευρώπης όσον αφορά την προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη και στην εισαγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων και μεθόδων παραγωγής.
  • Η Επιτροπή θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κράτη μέλη λειτουργούν σύμφωνα με τις βέλτιστες προδιαγραφές.
  • Η Επιτροπή θα δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ και της θεματικής ομάδας «Υγεία» του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη», αναπτύσσοντας και υλοποιώντας ερευνητικό χάρτη πορείας για τις ιατρικές εφαρμογές πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνολογίας ακτινοβολίας.

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin

TASS: Κυρώσεις για Ναβάλνι αποφάσισε η ΕΕ – Ρωσία: Θα απαντήσουμε

admin

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin