Image default
Οικονομία

Σ. Κουρτς: «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από τον Nord Stream 2»

Υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού “Nord Stream 2”, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και που είναι ένα «ευρωπαϊκό εγχείρημα προς συμφέρον πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τάσσεται ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας “Welt am Sonntag”.

«Όποιος πιστεύει ότι ο νέος αγωγός θα ήταν μόνον προς το συμφέρον της Ρωσίας, πλανάται. Αντίθετα μάλιστα, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από το έργο» σημειώνει, απορρίπτοντας ταυτόχρονα μία σύνδεση του αγωγού με πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, του επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα σε αυστριακά ΜΜΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει τη στάση της Γερμανίδας ομολόγου του, ‘Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «χαιρετίζω το γεγονός ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμένει στον “Nord Stream 2” και προειδοποιώντας πως «κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός, για το ό,τι αυτοαποδυναμώνεται, εάν αναλάβει τώρα από την πλευρά της ΕΕ, δράση εναντίον του “Nord Stream 2″».

Κατά την άποψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο σχεδιαζόμενος αγωγός “Nord Stream 2” είναι συνολικά «ένα πολύ θετικό εγχείρημα, ωστόσο, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της Ουκρανίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τονίσει ότι δεν θέλει καμία σύνδεση με τη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου, και πως η στάση για τον “Nord Stream 2” κατ΄ αρχήν δεν επηρεάζεται από «πιθανές συνέπειες που αφορούν πρόσωπα».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Γερμανία ότι, με τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, φέρνει την Ευρώπη σε μία πολύ ισχυρή εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του αγωγού, κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι το μόνο που θέλουν είναι να πουλούν καλύτερα στην Ευρώπη το δικό τους υγρό αέριο.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom κατέχει την πλειοψηφία στο εγχείρημα, ενώ στους χρηματοοικονομικούς επενδυτές στο “Nord Stream 2”, εκτός από τον αυστριακό όμιλο “OMV”, περιλαμβάνεται επίσης η γαλλική εταιρεία ενέργειας “Engie”, στα κεφάλαια της οποίας το κράτος συμμετέχει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

Σχετικα αρθρα

Βουλή : Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ

admin

Ελληνική Χρυσός : Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

admin

Μισθοί δύο ταχυτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

admin

Έρευνα ΥΠΕΞ : Η πανδημία προκάλεσε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών

admin

Αγορά ακινήτων : Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2020 [γράφημα]

admin

Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

admin

Μεγάλη άνοδος στη Wall Street

admin

Λουκέτα : Θα παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» στο Μαξίμου

admin

Αυθαίρετα : Παράταση ενός έτους για τα δικαιολογητικά υπαγωγής στη νομοθεσία

admin

Νέα δεινά για την τουρκική οικονομία ενόψει   

admin

Κομισιόν : Έγκριση ελληνικού προγράμματος 26 εκατ. ευρώ, για στήριξη του πρωτογενή τομέα

admin

Πετρέλαιο : Σε υψηλό 14 μηνών οι τιμές μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

admin