Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Θα (ξανα)σώσει ο Draghi την Ευρώπη;

Νέο-χαστούκι-draghi:-Μόλις-500-εκ.-e-στις-τράπεζες

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν στον Mario Draghi ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα. 

Καθώς οι αγορές χρέους της Ιταλίας έσπασαν ρεκόρ από το ραντεβού του Draghi ως υποψηφίου, το ευρώ υπέμεινε μια δεύτερη εβδομάδα πτώσης και έπεσε κάτω από τα 1,20 $. Είναι ένα σημάδι ότι τα προβλήματα του νομισματικού μπλοκ μπορεί να είναι πιο σοβαρά από την τύχη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του.

«Τα μόνα υποστηρικτικά στοιχεία για το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι στην πραγματικότητα η κάπως γεμάτη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής χρημάτων της Aberdeen Standard Investments. “Το ευρώ πιθανότατα θα μειωθεί στα 1,17 $.”

Η επιστροφή στην ηρεμία στην ιταλική πολιτική μετά από μια αναταραχή συνήθως τείνει να ενισχύσει το ευρώ. Όχι τόσο αυτή τη φορά, παρά τα διαπιστευτήρια του Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ για σχεδόν μια δεκαετία και ως ο άντρας πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό την εξοδο απο την κριση. Ήταν σίγουρα ένα όφελος για τα ιταλικά ομόλογα και ορισμένους από τους ομότιμους της περιφέρειας, καθώς και για τα χρηματιστήρια.

Ωστόσο, οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η πανδημία ασκεί μεγαλύτερη δύναμη έναντι του ευρώ. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον αγώνα εμβολίων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων τα προγράμματα ανοσοποίησης εξελίσσονται. Οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες οδηγούν σε  αυξημένες αποδόσεις ομολόγων, με αποτέλεσμα τη ροή στο δολάριο και τη λίρα σε βάρος του κοινού νομίσματος της Ευρώπης.

Αντί να τοποθετήσουν κεφαλαια στο ευρώ, οι επενδυτές μειώνουν τα όρια, σύμφωνα με την Societe Generale SA. Οι αντιστροφές κινδύνου τριών μηνών, ένα μέτρο επιλογής θέσης και συναισθήματος, δείχνουν ότι οι επενδυτες  είναι οι πιο bearish στο ευρώ-δολάριο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Σε σχέση με τη λίρα, είναι το περισσότερο από τον Μάρτιο.

«Η βελτίωση των ΗΠΑ έναντι της ευρωπαϊκής ανάπτυξης αποτέλεσε καταλύτη για την απομάκρυνση αυτών των θέσεων», δήλωσε ο Kit Juckes, στρατηγικός της Societe Generale, αναφερόμενος στα όρια του ευρώ.

Οι προκλήσεις της Ευρώπης

Η Ευρώπη έχει χορηγήσει πάνω από τρεις δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα, σε σύγκριση με πάνω από 16 στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 11 στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ιταλία, όπου το χρέος ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής αυξήθηκε κοντά στο 160%, δεύτερο μετά την Ελλάδα ως το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Μία από τις προτεραιότητες του Draghi θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δαπανήσει το πακέτο επιχορηγήσεων και δανείων από τη ζώνη του ευρώ για να συμβάλει στην ανατροπή του.

Έτσι, ενώ οι πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, οι γερμανικές  ειναι χαμηλές σε επιπεδο ρεκόρ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο από τον Μάιο. Και είναι μια δυναμική που εξασθένισε την αισιοδοξία των επενδυτών στο ευρώ, σύμφωνα με την Societe Generale.

Πράγματι, το ευρώ έχει χάσει τη δυναμική που πήρε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2018 τον περασμένο μήνα. Η περιοχή αντιμετωπίζει απώλεια οικονομικής παραγωγής, δυνητικά, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (120 δισεκατομμύρια δολάρια), εάν χρειαστεί πολύς χρόνος για να κλείσει η καθυστέρηση εμβολιασμού. Η Deutsche Bank AG και η Nomura International Plc συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που προτείνουν τη θέση των επενδυτών για ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει επηρεάσει το ενδιαφέρον για ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Ο Mohammed Kazmi, διευθυντής χαρτοφυλακίου και μακροοικονομικός στρατηγικός στο Union Bancaire Privée, πούλησε τα γερμανικά συμβόλαια futures την περασμένη εβδομάδα στις ειδήσεις ότι ο Draghi κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Υπάρχει χώρος για περιφερειακά ομόλογα για να προσελκύσουν ροές, είπε ο Kazmi.

Εάν η Ιταλία καταφέρει να αποφύγει νέες εκλογές στο εγγύς μέλλον, οι προοπτικές για το χρέος της είναι υγιείς. Η Citigroup βλέπει την 10ετή απόδοση της χώρας έναντι της Γερμανίας να κυμαίνεται κοντά σε 100 μονάδες βάσης – ένα ορόσημο για πρώτη φορά από το 2016 – εάν ο Ντράγκι συγκεντρώσει υποστήριξη είτε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων είτε από τα κόμματα της Λιγκας. Ωστόσο, το χάσμα θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε περίπτωση νέας ψηφοφορίας και η ΕΚΤ δεν επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, ανέφεραν.

«Οι αγορές μπορούν να πάρουν εμπιστοσύνη από τις δράσεις του Draghi του παρελθόντος, όπου κατάλαβε σαφώς τη δυναμική της αγοράς», δήλωσε ο Kazmi της Union Bancaire.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin