Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή το 2021

Τη διάθεση 3 δισ. ευρώ για το 2021 μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στο 2021 εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας εμμέσως και την επιτάχυνση του 6ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής

Μιλώντας στο MEGA o υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά την αυριανή αναλυτική παρουσίαση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Παρασκευή, θα αναλυθεί και το νέο σκεπτικό για την επιστρεπτέα προκαταβολή στην κατεύθυνση να χρηματοδοτηθούν πιο άμεσα οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε από χθες ότι ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα για να καλύψει την μείωση τζίρου του Ιανουαρίου .

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το 2020 δόθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ως το τέλος του 2021 Σημείωσε πάντως ότι επίσης μέσα από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής -ο οποίος είχε αρχική πρόβλεψη προϋπολογισμού 1,5 δισ.- μένουν να δοθούν άλλα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκταμιευτούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στην εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τη συνέχιση των αναστολών στις πληρωμές δανείων, είπε ότι συνεχίζονται σχετικές συζητήσεις αλλά το θέμα κάθε είδους ρυθμίσεων είναι θέμα των τραπεζών. Θύμισε πάντως ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα έχουν γίνει αναστολές σε περίπου 405.000 δάνεια συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η οικονομία πάει χειρότερα από ότι υπολογίζονταν στην αρχή του 2021 και επανέλαβε ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για μέτρα στήριξης δεν θα επαρκέσουν και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά .

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε σήμερα ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από χθες προσθέτουν στο μηνιαίο κόστος διαχείρισης της κρίσης από πλευράς του δημοσίου άλλα 200 εκατ. ευρώ σε απώλειες φόρων και ανάγκη μέτρων στήριξης.

Σχετικα αρθρα

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin