Image default
Πολιτική

Έρχονται αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκλογές στους δήμους

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

«Θεωρώ ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνεργασία που είχα με τον υπουργό, για το νομοσχέδιο που αποκαθιστά την κυβερνησιμότητα των δήμων με την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%, την απόδοση πλειοψηφίας 3/5 στη δημοτική παράταξη του δημάρχου και το “κατώφλι” του 3% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο υπουργός είχε ευήκοα ώτα αποδεχόμενος κατ’ αρχάς δυο από τα βασικά αιτήματα των προέδρων κοινοτήτων. Έτσι δεν θα υπάρξει κατάργηση των προέδρων και μετονομασία τους σε “εκπροσώπους” των κοινοτήτων, που θα σηματοδοτούσε μια υποβάθμιση του διαχρονικού τους ρόλου. Επιπλέον, έκανε αποδεκτό οι κοινότητες άνω των 300 κατοίκων να διαθέτουν τοπικό συμβούλιο». Τα παραπάνω δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών ενόψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η δια ζώσης συνάντηση των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε την επόμενη της διαδικτυακής -λόγω των μέτρων για την πανδημία- σύσκεψης που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός με την άτυπη Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης Κοινοτήτων νομού Λάρισας. 

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής και πρόεδρο της Κοινότητας Δομένικου Στάθη Ψωμιάδη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που επέδωσε και σχετικό υπόμνημα των προέδρων, έθεσε επιπλέον στον αρμόδιο υπουργό: 

α) Το αίτημα των προέδρων για αυτόνομα ψηφοδέλτια στις κοινότητες χωρίς εξάρτηση από το δημοτικό συνδυασμό. 


β) Το ζήτημα της εκπροσώπησης των προέδρων κοινοτήτων στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ.


γ) Την επανεξέταση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου των προέδρων των χωριών.


δ) Την αναπροσαρμογή της αποζημίωσης των προέδρων με βάση όχι μόνο την χιλιομετρική απόσταση της κοινότητας από την έδρα του δήμου αλλά και το πληθυσμιακό μέγεθος. 

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι η κοινότητα από την μεταρρύθμιση του “Καποδίστρια” δεν αποτελεί πλέον αυτόνομη μονάδα της αυτοδιοίκησης, αλλά μέρος του δήμου και λειτουργεί στο πλαίσιο αυτού. Γι’ αυτό και δήλωσε αρνητικός στα δυο πρώτα αιτήματα. Αντιθέτως, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και την αποζημίωση των προέδρων έδειξε διάθεση επανεξέτασης στο πλαίσιο μιας νέας διαβούλευσης για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σημείωσε ότι ευελπιστεί πως «κατά την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης θα υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών αλλαγών με βάση και τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν όταν το σχέδιο νόμου αναρτηθεί προς διαβούλευση».

- -

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ σε Ερντογάν: Μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η επίλυση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Ντι Μάιο: Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την Άγκυρα

admin

Άκης Σκέρτσος: Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό βλέπουμε να αποδίδουν

admin

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Μην μαζευτούμε πολλοί και δώσουμε πρόσχημα

admin

ΝΔ για Δρίτσα: Καταδικάζει ή συμφωνεί ο Τσίπρας με τις δηλώσεις του βουλευτή του;

admin

Θετικός στον κορωνοϊό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου

admin

Προκόπης Παυλόπουλος: Πώς ο Καποδίστριας έθεσε τα θεμέλια του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους

admin

Δημοσκόπηση MRB: Με 13,1% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μήνυμα Γερμανίας σε Τουρκία: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, εάν απειληθεί θα υπάρξει απάντηση

admin

Καραμανλής: Προχωρά ο κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη – Εντός του ’21 η δημοπράτηση του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη

admin

Γερμανία: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου

admin

Σε Αίγυπτο και Κύπρο τη Δευτέρα ο Δένδιας -«Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου»

admin