Image default
Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να επανεξεταστούν τα κριτήρια για την Επιστρεπτέα 6- Στοχοποιείται το λιανεμπόριο

Την ανάγκη επανεξέτασης από την κυβέρνηση των κριτηρίων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι άδικο να λαμβάνονται υπόψη οι μήνες Ιανουάριος- Φεβρουάριος του 2020, οπότε και οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά, και οι αντίστοιχοι μήνες του 2021 και ζήτησε αντ’ αυτού το κριτήριο να είναι το συνολικό εισόδημα των επιχειρήσεων για το 2020. «Διαφορετικά, πάρα πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η εικόνα επιχειρήσεων εστίασης στο Κολωνάκι και τον Κεραμεικό να βάζουν λουκέτο, ,αποδεικνύει ότι «δεν υπάρχει άλλη αντοχή».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε και τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δηλώνοντας ότι «το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το λιανεμπόριο ευθύνεται που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».

Μόνο έτσι, συμπληρώνει, μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία λαμβάνεται η απόφαση για νέο κλείσιμο καταστημάτων και για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για μία «εντελώς εσφαλμένη άποψη που κατά τη γνώμη μου προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει».

«Μέχρι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν υποδειγματικά –όποτε τους δινόταν η άδεια λειτουργίας- εφαρμόζοντας με συνέπεια τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, περιορισμό στον αριθμό των καταναλωτών εντός καταστήματος. Και αυτό γιατί υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην προστασία της δημόσιας υγείας. Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορωνοϊός όταν υπάρχει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά; Που αλλού εφαρμόζονται τόσο αυστηρά μέτρα;», υπογραμμίζει.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου,  θα δούμε πολλές περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός και που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του επιχειρείν. Παρόλα αυτά, πάλι το λιανεμπόριο μπήκε στο στόχαστρο. Και από την στιγμή που αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται από πραγματικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων, τότε μιλάμε με βεβαιότητα για μία επερχόμενη καταστροφή.

«Έχει φτάσει η στιγμή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων και εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μελετήσουμε άλλους τρόπους για τον περιορισμό της πανδημίας. Ίσως ένα μείγμα μέτρων που θα επιτρέπουν –υπό αυστηρές προϋποθέσεις- τη λειτουργία του επιχειρείν, να είναι μία λύση. Δεν είναι λογικό όμως να συνεχιστεί αυτή η τακτική. Η λύση «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά επιβαρύνει επιχειρηματικότητα και οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Σχετικα αρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης : Κίνδυνος να καταλήξουν στα χέρια της μαφίας τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ιταλία

admin

Πληρωμή : Πιστώνονται 260,52 εκατ. ευρώ σε 611.618 δικαιούχους

admin

Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

admin

e-ΕΦΚΑ : Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα επικυρώνει την απόφαση περί ιδίων πόρων

admin

Βρετανία : Μέτρα στήριξης τώρα, φοροεπιδρομή μετά… 

admin

Apple : Η Βρετανία ξεκινά έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στο app store

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

admin

Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40%

admin

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει αλλαγή καριέρας λόγω Covid

admin

Συζήτησαν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν ξενοδόχοι-Θεοχάρης

admin

ΣΕΒΕ: Προς υλοποίηση δύο επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης

admin