Image default
Διεθνή

Εμβόλιο της AstraZeneca: Και η Ρουμανία το περιορίζει στους κάτω των 55 ετών

Η ρουμανική κυβέρνηση έλαβε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, τις οποίες αποφάσισε να χορηγήσει στους πολίτες κάτω των 55 ετών, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι 81.600 δόσεις έφθασαν οδικώς, έναντι 600.000 που αναμένονται συνολικά τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Φλορίν Τσίτου στους δημοσιογράφους.

Οι υγειονομικές αρχές απέδωσαν τον περιορισμό της ηλικίας που έθεσαν στην έλλειψη στοιχείων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η AstraZeneca δεν παρέχει αποτελέσματα για τους άνω των 55 ετών αλλά λίγοι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας μετείχαν στις κλινικές δοκιμές», εξήγησε το βράδυ της Παρασκευής ο Βαλέριου Γκεοργκίτα, υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού.

Το εμβόλιο, που ανέπτυξε η βρετανο-σουηδική εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι στο επίκεντρο επιστημονικής συζήτησης για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που οδήγησε έναν αριθμό χωρών να μην το συνιστούν για τον πληθυσμό αυτό, αντίθετα προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή παρόμοια απόφαση. Η Ιταλία και το Βέλγιο συνέστησαν επίσης τη χρήση ενός άλλου εμβολίου για τους άνω των 55 ετών. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελλάδα όρισαν ηλικιακό όριο τα 65 χρόνια.

Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από την ΕΕ έπειτα από αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ή την Κίνα ώστε η χώρα να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απέκλεισε αυτές τις επιλογές.

«Θα κάνουμε κάτι καλύτερο και θα παράγουμε ένα εμβόλιο στα εργαστήριά μας εδώ, αυτόν τον δρόμο επιλέξαμε», είπε ο Τσίτου υπονοώντας τη δυνατότητα παρασκευής με χορήγηση άδειας ενός από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια κατοίκους έως τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 450.000 δόσεις.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 18.000 ανθρώπων στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γνωρίζει επί του παρόντος μια ύφεση της νόσου και χαλάρωσε τα περιοριστικά της μέτρα ανοίγοντας ξανά σχολεία και εστιατόρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Πανδημία-ΗΠΑ: Το Τέξας… βγάζει τη μάσκα και ανοίγει την οικονομία του στο 100%

admin

Το μήνυμα του Πελέ με τον εμβολιασμό του στη μάχη κατά της Covid-19

admin

Ολλανδία: Οι εργαζόμενες του σεξ ζητούν να επιστρέψουν στην εργασία τους

admin

ΗΠΑ: Και τρίτη γυναίκα καταγγέλλει τον Κουόμο για ανάρμοστη συμπεριφορά

admin

Επικοινωνία Ερντογάν – Μακρόν : «Μεγάλες δυνατότητες» στις γαλλοτουρκικές σχέσεις

admin

Μπάιντεν : Εμβόλια για όλους τους ενήλικες μέχρι το τέλος Μαΐου

admin

Γαλλία : Ζήτησαν από τον γείτονα πριόνι για να τεμαχίσουν το θύμα τους

admin

Ριάντ : Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσκύνημα στη Μέκκα

admin

Βρετανία : Επιστράτευση εθελοντών για δοκιμές ασφαλούς ανοίγματος των κλαμπ

admin

Mount Sinabung : Η έκρηξη που εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες τέφρας και προκάλεσε πανικό

admin

ΗΠΑ: Υπόσχεση Μπάιντεν για επαρκή εμβόλια έως τα τέλη Μαΐου

admin

Βολιβία : Νεκροί πέντε φοιτητές από φρικτό δυστύχημα σε Πανεπιστήμιο

admin