Image default
Οικονομία

Π. Τσακλόγλου: Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα αυξημένα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

Η κυβέρνηση έκανε σημαντικές βελτιώσεις στις προσωρινές συντάξεις με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2020 που αφορούν –μεταξύ άλλων– και στην αύξηση του ποσοστού χορήγησής τους, επεσήμανε σήμερα από το βήμα της Bουλής ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση των προσωρινών συντάξεων αναφέρθηκε στις σημαντικές νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό επισημαίνοντας τα εξής ότι «Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, η προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και η προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%».

Πέραν όμως αυτών των βελτιώσεων, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «η διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για το ποσό «έναντι» σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη».

Η προσωρινή σύνταξη, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Στόχος παραμένει η ταχύτερη απονομή συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δε θα πρέπει να αγνοούμε και τους ασφαλισμένους που περιμένουν για αρκετό καιρό τη σύνταξή τους», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Β. Κεγκέρογλου.

Άνω του 1,7 εκατ.  οι ωφελημένοι των μέτρων στήριξης

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα και την «καταβολή επιδόματος ανεργίας σε δικαιούχους», ο κ. Τσακλόγλου, σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και μεγάλος αριθμός των αυτοαπασχολουμένων έχει στηριχτεί από την κυβέρνηση». «Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι «οι ενισχύσεις του προϋπολογισμού ωφέλησαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Σχεδόν το σύνολο των μισθωτών – με εξαίρεση ελάχιστους κλάδους όπου οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες ή ήταν θετικές – αλλά και αρκετούς κλάδους αυτοαπασχολουμένων. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων δεν έχει χάσει ούτε μία ημέρα ασφάλισης».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 31,4 δισ. ευρώ τα 24 δισ. αφορούν το 2020 και 7,5 δισ. αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό συνολικά 3,4 δισ. ευρώ για πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στο διάστημα από πέρυσι τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.

Το δημόσιο καταβάλει εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και τις ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα από αυτό το κονδύλι των 3,4 δισ. ευρώ, τα 942,5 εκατ. είναι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς τον ΕΦΚΑ.

Δηλαδή, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και για να στηρίξουμε τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αλλά και για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης τους ούτε μία μέρα ασφάλισης ούτε ένα ένσημο εν μέσω πανδημίας»., δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Σχετικα αρθρα

Τέλη κυκλοφορίας : Λήγει σήμερα η διορία για την πληρωμή τους

admin

Πώς η Ευρώπη έγινε η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο

admin

Αυστρία: Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το αεροδρόμιο της πόλης Λιντς

admin

Τι καταβάλλεται από Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και e-ΕΦΚΑ έως τις 5 Μαρτίου

admin

Η κινεζική πρωτοχρονιά «φρέναρε» την ανάκαμψη

admin

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin