Image default
Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να επανεξεταστούν τα κριτήρια για την Επιστρεπτέα 6- Στοχοποιείται το λιανεμπόριο

Την ανάγκη επανεξέτασης από την κυβέρνηση των κριτηρίων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι είναι άδικο να λαμβάνονται υπόψη οι μήνες Ιανουάριος- Φεβρουάριος του 2020, οπότε και οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά, και οι αντίστοιχοι μήνες του 2021 και ζήτησε αντ’ αυτού το κριτήριο να είναι το συνολικό εισόδημα των επιχειρήσεων για το 2020. «Διαφορετικά, πάρα πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η εικόνα επιχειρήσεων εστίασης στο Κολωνάκι και τον Κεραμεικό να βάζουν λουκέτο, ,αποδεικνύει ότι «δεν υπάρχει άλλη αντοχή».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε και τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δηλώνοντας ότι «το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το λιανεμπόριο ευθύνεται που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».

Μόνο έτσι, συμπληρώνει, μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία λαμβάνεται η απόφαση για νέο κλείσιμο καταστημάτων και για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για μία «εντελώς εσφαλμένη άποψη που κατά τη γνώμη μου προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει».

«Μέχρι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν υποδειγματικά –όποτε τους δινόταν η άδεια λειτουργίας- εφαρμόζοντας με συνέπεια τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, περιορισμό στον αριθμό των καταναλωτών εντός καταστήματος. Και αυτό γιατί υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην προστασία της δημόσιας υγείας. Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορωνοϊός όταν υπάρχει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά; Που αλλού εφαρμόζονται τόσο αυστηρά μέτρα;», υπογραμμίζει.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου,  θα δούμε πολλές περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός και που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του επιχειρείν. Παρόλα αυτά, πάλι το λιανεμπόριο μπήκε στο στόχαστρο. Και από την στιγμή που αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται από πραγματικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων, τότε μιλάμε με βεβαιότητα για μία επερχόμενη καταστροφή.

«Έχει φτάσει η στιγμή για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων και εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μελετήσουμε άλλους τρόπους για τον περιορισμό της πανδημίας. Ίσως ένα μείγμα μέτρων που θα επιτρέπουν –υπό αυστηρές προϋποθέσεις- τη λειτουργία του επιχειρείν, να είναι μία λύση. Δεν είναι λογικό όμως να συνεχιστεί αυτή η τακτική. Η λύση «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά επιβαρύνει επιχειρηματικότητα και οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Σχετικα αρθρα

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin