Image default
Οικονομία

Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία: Αρχίζουν πάλι οι έλεγχοι μετά το Brexit

Οι έλεγχοι μετά το Brexit που ανεστάλησαν πριν μια εβδομάδα λόγω των φόβων για την ασφάλεια του προσωπικού θα ξαναρχίσουν από αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας, οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα διατροφής που είχαν ανασταλεί στα λιμάνια του Λαρν και του Μπέλφαστ θα “ξαναρχίσουν σταδιακά” από την Τετάρτη.

Οι υπάλληλοι, ντόπιοι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποσυρθεί λόγω των φόβων ότι θα αποτελούσαν στόχο, με φόντο τις εντάσεις σε σχέση με το πρωτόκολλο που εισήγαγε τους ελέγχους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη βρετανική επαρχία του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων.

Σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας διαζυγίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην πράξη στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αγαθά, καθιερώνοντας έτσι ελέγχους στα φορτία που φθάνουν στη βρετανική επαρχία από τη Βρετανία.

Η λύση αυτή υιοθετήθηκε για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνοριακών υποδομών μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σημεία τριβής κατά τη διάρκεια τριών αιματηρών δεκαετιών μεταξύ των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικάνων που έληξαν το 1998. Ωστόσο αυτές οι νέες διατάξεις οδήγησαν σε προβλήματα εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ και προκαλούν την οργή των Ενωτικών, οι οποίοι βλέπουν στους ελέγχους αυτούς ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

“Αναταράξεις”

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Γκόουβ, αυτές οι αναστατώσεις μοιάζουν με “αναταράξεις” κατά την απογείωση ενός αεροπλάνου. “Στο τέλος της ημέρας, το πλήρωμα του αεροσκάφους σας λέει ότι μπορείτε να βγάλετε τη ζώνη σας και να απολαύσετε ένα τζιν τόνικ με φιστίκια”, είπε μεταφορικά σήμερα ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Επέκρινε την ΕΕ ότι έριξε λάδι στη φωτιά θέλοντας πρόσφατα να αναστείλει το πρωτόκολλο για τον έλεγχο της εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid, προτού τελικά αλλάξει γνώμη απέναντι στην κατακραυγή.

Ένα αίτημα κατά των ελέγχων και υπέρ της επιστροφής σε ένα εμπόριο χωρίς εμπόδια συγκέντρωσε 137.000 υπογραφές.

Σχετικα αρθρα

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin

Γ. Στασινός: Αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ανθεκτικά κτίρια

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Πληρωμές 24,3 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο

admin