Image default
Ευρώπη

Λεσβία μητέρα βρέφους χωρίς εθνικότητα προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένα βρέφος που δεν έχει εθνικότητα καθώς γεννήθηκε στην Ισπανία από ένα ομόφυλο ζευγάρι από τη Βουλγαρία και το Γιβραλτάρ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής υπόθεσης που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και θα δικαστεί σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η Βουλγαρία έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας τη μόλις ενός έτους μικρούλα, που ονομάστηκε «Βρέφος Σ.», έχοντας αρνηθεί να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας λόγω διακρίσεων προς τον σεξουαλιικό προσανατολισμό των γονέων της.

Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο θεωρείται μια σημαντική νομική υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τις αποκαλούμενες «οικογένειες ουράνιο τόξο» στην Ευρώπη, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρεμφερή διλήμματα.

Ειδικοί σε θέματα απάτριδων λένε ότι αν το «Βρέφος Σ.» δεν μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα, δε θα μπορέσει ενδεχομένως και να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κρατικά επιδόματα ή αργότερα στη ζωή της να προσληφθεί σε μια δουλειά.

Οι γονείς της, οι οποίες ζουν κοντά στη Βαρκελώνη, δεν έχουν ακόμη μπορέσει να γνωρίσουν την κόρη τους στις οικογένειές τους στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να της εκδώσουν διαβατήριο.

Μετά τη γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2019, η «Βρέφος Σ.» έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δύο μητέρες της.

Ωστόσο, όταν η Βουλγάρα μητέρα της, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Καλίνα», ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση βουλγάρικης υπηκοότητας, αξιωματούχοι της είπαν ότι το μωρό της δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ίδια.

Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει ως γάμο της ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα.

«Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει» δήλωσε η Καλίνα στο Ίδρυμα Thomson -.

«Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία… αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα» λέει η Καλίνα.

Όμως το ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του, καθώς καμία από τις δύο μητέρες δεν είναι ισπανίδα υπήκοος.

Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα, καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.

Η δικηγόρος της Καλίνας θα καλέσει το δικαστήριο της ΕΕ να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δώσει στη «Βρέφος Σ.» πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητα.

Το δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει ως έργο του να διασφαλίζει ότι οι χώρες της ΕΕ συμμορφώνονται με τους νόμους του μπλοκ, εξετάζει και μια παρόμοια υπόθεση, όπου η Πολωνία αρνήθηκε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για ένα παιδί γεννημένο στην Ισπανία, του οποίου οι μητέρες είναι Πολωνή και Ιρλανδή.

«Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους» λέει η δικηγόρος της Καλίνας, Ντένιτσα Λιουμπένοβα.

«Υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη στην ίδια θέση, των οποίων τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες, επειδή χώρες μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των οικογενειών τους» λέει.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κοινή αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην ΕΕ, με βάση μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

«Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα» είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στην Κομισιόν η πρόεδρός της.

- -, Thomson - Foundation

Σχετικα αρθρα

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin

TASS: Κυρώσεις για Ναβάλνι αποφάσισε η ΕΕ – Ρωσία: Θα απαντήσουμε

admin

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin