Image default
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Η ελληνική γλώσσα παραμένει «από τα πλέον αναπαλλοτρίωτα του έθνους κτήματα»

Στη μακροβιότητα, τη συνέχεια και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις γωνιές του κόσμου, αναφέρεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση στο facebook με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπενθυμίζει ότι σήμερα, ημέρα που «εκοιμήθη», το 1857, ο Διονύσιος Σολωμός, γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα και προσθέτει ότι «Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη, όταν βραβεύτηκε με το Νόμπελ.

Παράλληλα, η Πρόεδρος σημειώνει ότι «γιορτάζοντάς την σήμερα, δεν υποτιμούμε τις άλλες γλώσσες, αλλά υπογραμμίζουμε την συνέχεια, την ιστορία, τη ζωτικότητα της ελληνικής. Πάντοτε μεριμνώντας να μην την κακοποιούμε, να μην την ευτελίζουμε, να τιμάμε τους κανόνες της και να σεβόμαστε τις λέξεις της, αφού, καθώς έγραψε ο Σολωμός στον «Διάλογο ποιητή και σοφολογιώτατου», «η ευγένειά τους κρέμεται από την τέχνη με την οποία τις μεταχειριζόμαστε».

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διάδοσής της, στηρίζοντας την ελληνοφωνία στο σύγχρονο κόσμο. Ενισχύοντας τις έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και ενθαρρύνοντας την έρευνα των διανοητικών και πολιτικών μεθόδων με τις οποίες συνδέεται ο αρχαίος με τον σύγχρονο κόσμο, δίνοντας έμφαση στις έννοιες και τις αρχές που αναπτύχθηκαν στην ελληνική γλώσσα, για να μεταπλαστούν δημιουργικά μέσα στο χρόνο και να αποτελέσουν τη βάση των δημοκρατικών μας θεσμών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο facebook:

«Σήμερα, ημέρα που «εκοιμήθη», το 1857, ο Διονύσιος Σολωμός, γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα. Τη μακροβιότητα και τη συνέχειά της. Τη διάδοσή της σε όλες τις γωνιές του κόσμου – από τους ομογενείς που την συντηρούν σαν τον οπό που τους συνδέει με τις ρίζες τους, ως τους νεοελληνιστές όπου γης, που τη μελετούν και την καλλιεργούν, αλλά και τον απλό καθημερινό άνθρωπο που την ζωντανεύει και συχνά, σχεδόν ανεπίγνωστα, την εμπλουτίζει. «Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη, όταν βραβεύτηκε με το Νόμπελ. «Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα». Αναμφισβήτητα μια από τις μακροβιότερες, αν όχι η μακροβιότερη γλώσσα στον κόσμο, ζωντανή, που σημαίνει συνεχώς εξελισσόμενη, όργανο επικοινωνίας, αλλά και υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ελληνική γλώσσα παραμένει «από τα πλέον αναπαλλοτρίωτα του έθνους κτήματα», σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Κοραή. Γιορτάζοντάς την σήμερα, δεν υποτιμούμε τις άλλες γλώσσες, αλλά υπογραμμίζουμε την συνέχεια, την ιστορία, τη ζωτικότητα της ελληνικής. Πάντοτε μεριμνώντας να μην την κακοποιούμε, να μην την ευτελίζουμε, να τιμάμε τους κανόνες της και να σεβόμαστε τις λέξεις της, αφού, καθώς έγραψε ο Σολωμός στον «Διάλογο ποιητή και σοφολογιώτατου», «η ευγένειά τους κρέμεται από την τέχνη με την οποία τις μεταχειριζόμαστε». Και να την διαδίδουμε. Στηρίζοντας την ελληνοφωνία στο σύγχρονο κόσμο. Ενισχύοντας τις έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και ενθαρρύνοντας την έρευνα των διανοητικών και πολιτικών μεθόδων με τις οποίες συνδέεται ο αρχαίος με τον σύγχρονο κόσμο, δίνοντας έμφαση στις έννοιες και τις αρχές που αναπτύχθηκαν στην ελληνική γλώσσα, για να μεταπλαστούν δημιουργικά μέσα στο χρόνο και να αποτελέσουν τη βάση των δημοκρατικών μας θεσμών».

Ειδήσεις σήμερα:



Δημήτρης Λιγνάδης: Απειλεί με μηνύσεις όσους εμπλέκουν το όνομά του με πράξεις βίας



Συγκλονίζει ο πατέρας που ξεγέννησε τη γυναίκα του: Στην αρχή το μωρό δεν έδειχνε σημάδια ζωής

Ινδία: Τουλάχιστον 26 νεκροί και 170 αγνοούμενοι από την κατάρρευση του παγετώνα

Σχετικα αρθρα

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ξεπερνά διαρκώς τα όρια

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Εμφανίστηκε μετά από καθυστέρηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου

admin

Ανάρτηση Κασσελάκη στο Χ: «Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών»

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος

admin

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

admin

Μαρινάκης: Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης η συζήτηση για προανακριτική επιτροπή

admin

Βουλή – Παφίλης: Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, όταν οι υπόλοιποι ψάχνατε να βρείτε διέξοδο

admin