Image default
Επιχειρήσεις

Huawei: Ο ιδρυτής της ελπίζει οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια «πολιτική ανοίγματος»

Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει “μια πολιτική ανοίγματος”, αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά “την επιβίωση” της εταιρείας.

Εδώ και μερικά χρόνια η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, καθώς μαίνεται εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων.

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κατηγόρησε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις, για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ περιέλαβαν το 2019 τη Huawei στον μαύρο κατάλογό τους, ώστε να την εμποδίσουν να αποκτήσει αμερικανικές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή των προϊόντων της. Λόγω των αμερικανικών κυρώσεων η Huawei δεν έχει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στις ενημερώσεις του λογισμικού Android.

“Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει (απέναντι στη Huawei) μια πολιτική ανοίγματος η οποία θα ωφελήσει” τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρεν Ζενγκφέι, που ίδρυσε την εταιρεία το 1987.

Πλέον η Huawei είναι παρούσα σε 170 χώρες με 194.000 εργαζόμενους, όμως η πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον έπληξε πέρυσι τον κινεζικό κολοσσό. Το 2020 οι πωλήσεις τηλεφώνων της Huawei μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 22%, ενώ αυτές του αντιπάλου της, της Xiaomi, αυξήθηκαν κατά 19%, σύμφωνα με το ινστιτούτου Canalys.

Εξάλλου η εταιρεία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο μέτωπο της τεχνολογίας 5G. Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυριζόταν ότι οι κινεζικές υπηρεσίες Πληροφοριών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της Huawei για να παρακολουθούν τις επικοινωνίες και τα δεδομένα χωρών. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στους εταίρους τους ώστε να μην προμηθευτούν εξοπλισμό για τα συστήματά τους 5G από τον κινεζικό κολοσσό.

Η αντίδραση απέναντι στην εταιρεία οφείλεται εν μέρει στο στρατιωτικό παρελθόν του Ρεν Ζενγκφέι και στο γεγονός ότι ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, κάτι που τροφοδοτεί τις υποψίες για τη φερόμενη επιρροή του κινεζικού καθεστώτος στη Huawei.

Ωστόσο σήμερα ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας.

Παρά την πίεση της Ουάσινγκτον “η ικανότητα επιβίωσης της Huawei αυξήθηκε”, εκτίμησε ο 76χρονος Ρεν κάνοντας λόγο, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένους αριθμούς, για αύξηση των εσόδων της εταιρείας το 2020.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Huawei μπορεί “να αυξήσει την παραγωγή της”, παρά τους αμερικανικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά “εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αγοράσουμε μεγάλο όγκο υλικών και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

H United Group ανοίγει τα χαρτιά της για την Forthnet

Κάθε μήνα Επιστρεπτέα έως το Πάσχα – Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ
Μειωμένα ενοίκια – αποζημιώσεις: Τι ισχύει ανά περίπτωση για Φεβρουάριο και Μάρτιο

 

Σχετικα αρθρα

Interamerican: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

admin

ΕΒΕΠ: 4 γενιές είναι ο χρόνος που απαιτείται για την κοινωνική ανέλιξη των Ελλήνων

admin

Eurolife FFH: Νέα καθήκοντα για τον Γιάννη Βασιλάτο

admin

Adecco: Ισότητα των φύλων και πώς επιτυγχάνεται στην εργασία

admin

ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές για €500 εκατ. με ομόλογο αειφορίας

admin

ICC Women Hellas: Γυναικεία ηγεσία στο επιχειρείν και νέα ψηφιακή εποχή

admin

Δίρφυς ΑΕ: Στο πλευρό του προσωπικού του νοσοκομείου Χαλκίδας

admin

Ελληνικός Χρυσός: Στην βουλή κατατέθηκε η 25ετής σύμβασης για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

admin

Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκε το αίτημα της Greenhill για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα-Ολλανδών

admin

Στη Βουλή η συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

admin

WIND: Προσφέρει νέα προγράμματα απεριόριστης επικοινωνίας

admin

United Group: Ξεκινά squeeze-out στη Forthnet

admin