Image default
Αγορές

Νέο ρεκόρ ο Dow Jones-«Ξέφρενη» άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Νέο ρεκόρ ο Dow Jones-«Ξέφρενη» άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Υποτονική ήταν η εικόνα της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης (10/2), με τον Dow Jones να είναι ο μοναδικός που ξεχώρισε λόγω του νέου ιστορικού υψηλού που σημείωσε. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% και ανήλθε στις 31.438,40 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 3.910,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,25% στις 13.972,53 μονάδες.

Όσον αφορά τα μάκρο της ημέρας, στο 0,3% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, μετά από την άνοδο κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο ευρύτερος δείκτης τιμών καταναλωτή, έλαβε για άλλη μια φορά ώθηση από τις υψηλότερες τιμές βενζίνης, και διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση.

Οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η χαλαρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν τελικά σε αύξηση των πιέσεων τιμολόγησης, πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ώθηση του χρυσού, η οποία συχνά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ότι ο πληθωρισμός «ήταν πολύ χαμηλότερος και σταθερότερος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από ό,τι σε προηγούμενες εποχές» και η «υπομονετικά διευκολυντική στάση νομισματικής πολιτική» της Fed λαμβάνει υπόψη αυτή την προϊστορία.

Δεν έχει τελειωμό το ράλι για το πετρέλαιο

Κέρδη για όγδοη συναπτή συνεδρίαση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την πτώση κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων αμερικανικού αργού πετρελαίου.

Τα αποθέματα στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχώρησαν συγκεκριμένα κατά 6,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 38 σεντς ή 0,6%, στα 61,47 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί του στις εννέα ημέρες, το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 32 σεντς ή περί το 0,6%, στα 58,68 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την όγδοη συναπτή ημέρα ανόδου για το τελευταίο, τη μεγαλύτερη επίσης από τον Ιανουάριο του 2019, όταν έληξε το τότε 9ήμερο σερί του. Η τιμή του είναι η υψηλότερη από τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Διευρύνεται το ανοδικό σερί για τον χρυσό

Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε η τιμή του χρυσού, ενώ την ίδια ώρα, η πλατίνα σημείωσε ρεκόρ σχεδόν εξαετίας.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,3% κλείνοντας στα 1.842,70 δολάρια ανά ουγγιά, αφότου έκλεισε την Τρίτη σε αξία ρεκόρ για ενεργό συμβόλαιο.

Η πλατίνα παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε κατά 4,4% για να κλείσει στα 1.246,90 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Το παλλάδιο επίσης σημείωσε κέρδη σήμερα με τα futures να προσθέτουν 1,4% στα 2.352,50 δολάρια η ουγγιά, υψηλό ρεκόρ από τις 22 Ιανουαρίου.

Το ασήμι αντίθετα απώλεσε 1,2% στα 27,078 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κέρδισε 1,4% στα 3,7725 δολάρια η λίβρα, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ από τον Φεβρουάριο του 2013.

 • πληθωρισμός
 • Wall Street
 • χρυσός
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • ιστορικό υψηλό
 • Πάουελ
 • ασήμι
 • ΜΠΡΕΝΤ
 • αργο
 • ΗΠΑ

  Σχετικα αρθρα

  «Ριμπάουντ» για τις ευρωαγορές λόγω σταθεροποίησης των αγορών ομολόγων

  admin

  Οι αγοραστές επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Wall: Με «άλμα» 3,2% έκλεισε το Φεβρουάριο ο Dow

  admin

  Εβδομαδιαία «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Δεν έχει… στοπ η GameStop

  admin

  Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η Wall Street

  admin

  Ελεγχόμενες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Η «εκτίναξη» των ομολόγων κλυδωνίζει τα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Sell off στη Wall Street μετά την «εκτόξευση» των αποδόσεων των ομολόγων

  admin

  Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές – «Κράτησε» τις απώλειες ο Πάουελ

  admin

  Καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

  admin

  Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με ώθηση από τράπεζες και ενέργεια

  admin