Image default
Πολιτική

Τουρκία: Αγόρασε και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο

Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να προβάλλει διαλλακτικό πρόσωπο απέναντι στην Ε.Ε. και στις Η.Π.Α. και έχει καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, προχωράει στην αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου, γεγονός που μαρτυρά πως δεν αποκλίνει στο ελάχιστο από τους προκλητικούς της σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά νέου πλωτού γεωτρύπανου από τη Νορβηγία, που θα φτάσει στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Το πλοίο, που φέρει την ονομασία «Bollete Dolphin», κατασκευάστηκε το 2004 στην Νότια Κορέα και αγοράστηκε στη συνέχεια από τη νορβηγική εταιρεία Fred Olsen Energy. Έχει μήκος 229 μ. και πλάτος 36 μ., ενώ αποκαλείται θρύλος των γεωτρητικών βαθέων υδάτων, αφού μπορεί να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Μάλιστα όπως σχολιάζει η Σαμπάχ: «Το πλοίο αυτό αρμόδιοι του κλάδου, το παρομοιάζουν με το μυθικό πολυτελές αμερικανικό αυτοκίνητο “Κάντιλακ”»

Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, θα φτάσει στη χώρα αφού ολοκληρωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και εργασίες συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού που θα εργάζεται σ’ αυτό.

t1

Η Τουρκία διαθέτει ακόμη τρία πλωτά γεωτρύπανα. Τα «Πορθητής», «Γιαβούζ» και «Κανουνί», τα οποία αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την άρνηση διεθνών εταιρειών να συμμετάσχουν στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

tt22

Τα γεωτρύπανα αυτά, αποτελούν «αιχμή του δόρατος» της νέο-οθωμανικής θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που με αυθαίρετο και πειρατικό τρόπο, επιχειρεί να οικειοποιηθεί θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες και οι ονομασίες που επέλεξαν για τα πλοία αυτά, επισημαίνοντας τον στόχο ν’ αναβιώσουν λίγη από τη δόξα του οθωμανικού παρελθόντος καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

ttt333

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσο κόστισε η αγορά του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου από την Τουρκία,. Το προηγούμενο πλοίο, το «Κανουνί» που αποκτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αγοράστηκε μόλις 37,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα 120 εκατ. δολάρια.


Όσον αφορά την ονομασία του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα συνάδει με το νέο-οθωμανικό όραμα του προέδρου Ερντογάν.

Σχετικα αρθρα

«Θρασύδειλοι»: Η ΝΔ για το μπαράζ επιθέσεων – Στόχος και το σπίτι του βουλευτή Σπανάκη

admin

Ο Τσαβούσογλου επιμένει για προσέγγιση με την Αίγυπτο – Νέες βολές κατά της Ελλάδας

admin

Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου: Είναι ημέρα μνήμης και συγκίνησης

admin

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα – Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα

admin

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: Να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις

admin

Δένδιας: Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

admin

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ

admin

Τσίπρας από Λάρισα: Τώρα προέχει να δοθούν οι αποζημιώσεις

admin

Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Προέχει η άμεση στήριξη των πληγέντων

admin

Ελληνοτουρκικά: Ο Τσαβούσογλου «φαντασιώνεται» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά το Κάιρο έχει άλλη άποψη

admin

H Αθήνα αποδομεί ισχυρισμούς της Άγκυρας περί προσέγγισης με το Κάιρο – Τι δηλώνουν πηγές

admin

Μπορέλ για Κυπριακό: Η επίλυση δεν θα αρχίσει από το μηδέν – Χρειάζεται καλή προετοιμασία

admin