Image default
Οικονομία

EY: 7 στις 10 εταιρείες έχουν πολιτικές συμμόρφωσης στον ελεύθερο ανταγωνισμό

Το 56% των στελεχών ανέφεραν σε webcast της ΕΥ ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν δεχθεί αιφνιδιαστικό έλεγχο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή από άλλη ρυθμιστική αρχή ενώ σχεδόν 70% έχουν ήδη θεσπίσει πολιτικές συμμόρφωσης με το Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού.

Τα ανωτέρω ζητήματα ανέλυσαν διεξοδικά οι κ.κ. Τζούλια Πουρναρά, Associate Partner, και Λία Βιτζηλαίου, Senior Manager στη συνεργαζόμενη με την EY Ελλάδος δικηγορική εταιρεία «Πλατής-Αναστασιάδης και Συνεργάτες», μέλος του διεθνούς δικτύου EY Law. Κατά την παρουσίασή της, αναφέρθηκε στη φύση και τις διαδικασίες ενός αιφνιδιαστικού ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και από άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές, με παράλληλη φροντίδα για την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων της ελεγχόμενης επιχείρησης, ενώ ανέλυσε και τους κινδύνους από ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τον έλεγχο, όπως η επιβολή προστίμων και κυρώσεων, ή η ζημία στη φήμη της εκάστοτε επιχείρησης.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε ότι στο 23% των εταιρειών έχει διεξαχθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ 33% απάντησαν ότι έχουν ελεγχθεί απροειδοποίητη επιτόπια έρευνα από άλλη ρυθμιστική αρχή.

Η Λία Βιτζηλαίου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στους βασικούς κανόνες του Δικαίου του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, και τα βασικά πεδία όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως οι οριζόντιες συμφωνίες (καρτέλ), οι κάθετες συμφωνίες (συμβάσεις διανομής), οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι πρακτικές κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Μέσα από διαφορετικά πραγματικά παραδείγματα, αναδείχθηκαν πρακτικές, συμπεριφορές και συμφωνίες που θεωρούνται απαγορευμένες, ή αποδεκτές σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν έναν ασφαλή οδικό χάρτη επιχειρηματικής δράσης.

Αναλύθηκαν, επίσης, και οι πιθανές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που επισύρει η παραβίαση των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας. Όπως τόνισε η ομιλήτρια, οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από τις επιχειρήσεις, καθώς οι αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις είναι βαρύτατες, και μπορούν να οδηγήσουν σε δυσφήμιση και ακύρωση συμφωνιών για την επιχείρηση, αλλά και πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα για τα πρόσωπα που προέβησαν στις παραβάσεις αυτές.

Κλείνοντας, οι κ.κ. Πουρναρά και Βιτζηλαίου μοιράστηκαν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες για την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεών τους με τους κανόνες του Δικαίου του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, όπως η εκτίμηση του κινδύνου των παραβάσεων, η συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού και η ενεργή και τακτική παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής ανταγωνισμού.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : «Κάν’ το όπως η Ελλάδα» – Ιταλικά νησιά ζητούν καθολικούς εμβολιασμούς λόγω τουρισμού

admin

Δεσμευτική συμφωνία Πειραιώς-Intrum για το Vega

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 : Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Οι αγρότες αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση

admin

Κομισιόν : Θετική συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μόλις το 40% των επιχειρήσεων θα λάβουν τελικά ενίσχυση

admin

Τεχνητό κρέας : Από το εργαστήριο στο πιάτο μας…

admin

Θ. Σκυλακάκης: 200 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε επιπλέον εβδομάδα με κλειστό το λιανεμπόριο στην Αττική

admin

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η δυναμική ανάκαμψη, αλλά και η διατήρηση βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών

admin

ΙΕΛΚΑ : Σταθεροποίηση πωλήσεων το α’ εξάμηνο αναμένει ο κλάδος τροφίμων

admin

Ισπανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνεργοι στο τρίτο κύμα κορωνοϊού

admin

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση ζιζανιοκτόνων

admin