Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια ανοδική θεώρηση της προηγούμενης περιόδου. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν στις 793.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Φεβρουαρίου 2021. Οι αιτήσεις για παροχή του επιδόματος μειώθηκαν ελάχιστα κατά 19.000.

Οι αιτήσεις παραμένουν πάνω από το μέγιστο των 665.000 κατά τη διάρκεια της Ύφεσης 2007-2009. Ωστόσο, είναι πολύ κάτω από το ρεκόρ των 6,867 εκατομμυρίων που αναφέρθηκαν τον περασμένο Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε την Τετάρτη ότι η «βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας διεκόπη» τους τελευταίους μήνες λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων από κορωνοϊό, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την εστίαση και άλλες καταναλωτικές επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τις πληγές που άφησε η πανδημία. «Απαιτείται δέσμευση απ’ όλη την κοινωνία, με συνεισφορές από κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η οικονομία δημιούργησε μόνο 49.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο μετά την απώλεια 227.000 τον Δεκέμβριο.

Αλλά υπάρχει λόγος για προσεκτική αισιοδοξία. Τα καταγεγραμμμένα νέα κορύσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 25% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η πανδημία έπληξε τη χώρα. Οι λοιμώξεις έχουν πλέον μειωθεί για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με μια ανάλυση του - για τις πολιτειακές και κομητειακές αναφορές.

Εάν συνεχιστεί η τάση και διευρυνθεί η διανομή εμβολίων, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά.

Το προτεινόμενο πακέτο ανάκαμψης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιπλέον των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη ανακούφιση από πανδημία που παρείχε η κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την αγορά εργασίας. Η οικονομία έχει ανακτήσει 12,3 εκατομμύρια από τις 22,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την πανδημία.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η απασχόληση δεν θα επιστρέψει στο προ-πανδημικό επίπεδο πριν από το 2024. Εκατομμύρια άνεργοι Αμερικανοί βιώνουν μεγάλες περιόδους ανεργίας.

Σχετικα αρθρα

Ταμείο Ανάκαμψης : Κίνδυνος να καταλήξουν στα χέρια της μαφίας τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ιταλία

admin

Πληρωμή : Πιστώνονται 260,52 εκατ. ευρώ σε 611.618 δικαιούχους

admin

Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού του ΕΜΠ και με τη βούλα της Συγκλήτου

admin

e-ΕΦΚΑ : Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα επικυρώνει την απόφαση περί ιδίων πόρων

admin

Βρετανία : Μέτρα στήριξης τώρα, φοροεπιδρομή μετά… 

admin

Apple : Η Βρετανία ξεκινά έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στο app store

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

admin

Γ. Ζαββός: Ο «Ηρακλής» μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40%

admin

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει αλλαγή καριέρας λόγω Covid

admin

Συζήτησαν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν ξενοδόχοι-Θεοχάρης

admin

ΣΕΒΕ: Προς υλοποίηση δύο επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης

admin