Image default
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Στην αντεπίθεση το Δίκτυο Νέας Γενιάς για το νομοσχέδιο του υπoυργείου Παιδείας

Την πρώτη του παρέμβαση κάνει το δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αντιτάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων προβλέπει την αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η Κυβέρνηση δια της Υπουργού Παιδείας συνεχίζει την επίθεση που έχει ξεκινήσει στα πανεπιστήμια τα οποία βλέπει αποκλειστικά ως άντρα εγκληματικότητας». Υπενθυμίζεται πώς το Κίνημα Αλλαγής, έχει προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για την φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τη δημιουργία «Υπηρεσία Φύλαξης».

Σημειώνεται επιπλέον πώς «για πρώτη φορά κατά την Μεταπολίτευση ένα νομοσχέδιο για την παιδεία εισάγεται στη Βουλή σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το “όραμα” της Ν.Δ. για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεδιπλώνεται αυστηροποιώντας ακατανόητα και εμμονικά το πλαίσιο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ με ρυθμίσεις που ικανοποιούν πάσης φύσεως κοινό πλην των άμεσων αποδεκτών τους, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα στην αστυνομία και νομιμοποιώντας εκδικητικά και προκαταβολικά την καταστολή».

Κατηγορούν την κυβέρνηση παράλληλα, πώς αδιαφορεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποσιωπεί τις πραγματικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι «ως Νέα Γενιά του Κινήματος Αλλαγής πιστεύουμε ότι η δημόσια παιδεία είναι το βασικό όχημα εξόδου από την κρίση. Το Κίνημα μας, με τη πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, δείχνει την σωστή κατεύθυνση και για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων μας ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

nea_genia_-_kinal

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής:

Η Κυβέρνηση δια της Υπουργού Παιδείας συνεχίζει την επίθεση που έχει ξεκινήσει στα πανεπιστήμια τα οποία βλέπει αποκλειστικά ως άντρα εγκληματικότητας. Παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και της ίδιας της αστυνομίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από την ΠΟΑΣΥ, δεν αποσύρει το νομοσχέδιο που προσβάλλει σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί μεγαλύτερες πληγές από αυτές που δήθεν καλείται να κλείσει απηχώντας την άγνοια της Υπουργού για τον τρόπου λειτουργίας και τις ανάγκες των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Πράγματι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καινοτομεί. Για πρώτη φορά κατά την Μεταπολίτευση ένα νομοσχέδιο για την παιδεία εισάγεται στη Βουλή σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το “όραμα” της Ν.Δ. για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεδιπλώνεται αυστηροποιώντας ακατανόητα και εμμονικά το πλαίσιο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ με ρυθμίσεις που ικανοποιούν πάσης φύσεως κοινό πλην των άμεσων αποδεκτών τους, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα στην αστυνομία και νομιμοποιώντας εκδικητικά και προκαταβολικά την καταστολή. Επιβάλλοντας πρωτοφανείς ρυθμίσεις παρακολούθησης μέσα στο πανεπιστήμιο με το «Κέντρο ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων» κόντρα σε κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων, η διοίκηση του Υπουργείου αποδεικνύει την στόχευση της.

Αδιαφορεί εντελώς για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφήνει ανέγγιχτες τις ουσιώδεις παρεμβάσεις που απαιτούνται προς ενδυνάμωση της με όφελος για τους πολλούς και κλείνει το μάτι σε όσους έχουν εξασφαλισμένο το προνόμιο μιας εκπαιδευτικής πορείας στα πρότυπα των “αρίστων”.

Αποσιωπεί τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις στρατηγικές ελλείψεις και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών του προϊσταμένων να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες εκείνες που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση της μόρφωσης για όλους και όλες. Τιμωρητικά απέναντι στις μαθητικές ανισότητες δυσχεραίνει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατευθύνοντας δια της πλαγίου όσους κρίνει, αυθαίρετα, μη ικανούς στα ακριβά και χαμηλής ποιότητας ιδιωτικά κολλέγια, τα οποία σε προηγούμενη πρωτοβουλία της εξίσωσε με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Στοχοποιεί τους φοιτητές επενδύοντας στο γραφικό και βαθιά προσβλητικό στερεότυπο της αδιαφορίας για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, παραβλέποντας την καθημερινή αγωνία και τον κόπο χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών να προοδεύσουν. Μια προσπάθεια με ακαδημαϊκή επιμονή και πολύπλευρη δράση με την οποία οι σπουδαστές των ελληνικών πανεπιστημίων καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Επενδύει στην αστυνομοκρατία ως τη λύση στο πρόβλημα της φύλαξης. Προβάλλοντας αυταρχικές και αναποτελεσματικές λύσεις ως την πειστική απάντηση σε ό,τι καθιστά τα Πανεπιστήμια ευάλωτα, καλλιεργεί εντυπώσεις που ικανοποιούν το συντηρητικό κοινό που παρακολουθεί το αφήγημα της αυταρχικής επιβολής της πολιτικής εξουσίας στα Πανεπιστήμια να εξελίσσεται.

Αδιαφορεί για τα κλειστά -εδώ και ένα χρόνο- Πανεπιστήμια, για την αδυναμία ιδρυμάτων και Υπουργείου να διεκπεραιώσουν ομαλά και έγκαιρα απλές διαδικασίες, όπως η διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και δεν προσφέρει καμία απάντηση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνιούν να ξεκινήσουν τη φοιτητική τους ζωή, σε εκείνους και εκείνες που λόγω υγειονομικών συνθηκών δυσκολεύονται να την ολοκληρώσουν, δεν αφιερώνει λέξη για τις κλειστές βιβλιοθήκες, τα εμπόδια που τίθενται στην έρευνα και το πλάνο επανόδου που θα έπρεπε να συζητείται σήμερα.

Εισάγεται προς ψήφιση άλλωστε εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση επενδύοντας μηχανικά στην αντίδραση των νέων. Κατά παράβαση κάθε έννοιας πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου θεσπίζει διατάξεις πειθαρχικού δικαίου για φοιτητές. Και όλα αυτά χωρίς διαβούλευση, χωρίς να επιδιώκει το διάλογο με τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ως Νέα Γενιά του Κινήματος Αλλαγής πιστεύουμε ότι η δημόσια παιδεία είναι το βασικό όχημα εξόδου από την κρίση. Το Κίνημα μας, με τη πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, δείχνει την σωστή κατεύθυνση και για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων μας ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι συγκεκριμένα αυτή που εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες, την προοδευτική κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη απέναντι στα κλειστά οικονομικά συστήματα και την οικογενειοκρατία. Και αυτό (σας) ενοχλεί. Δεν φοβόμαστε μη χάσουμε κάτι διότι ως γενιά δεν μας έμεινε τίποτα. Και θα παλέψουμε. Γιατί το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Γιατί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στη κοινωνία και όχι στην κυρία Κεραμέως και στον κύριο Χρυσοχοϊδη. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση. Γιατί αξίζουμε καλύτερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ράπερ Lamaniff – Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε υποστηρίζει: «Τον επηρέασαν αρνητικά τα ερωτικά βίντεο»

«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής

The Times: Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει τα «διαβατήρια εμβολιασμού» ως οδό προς την ελευθερία

Σχετικα αρθρα

Γεννηματά: Ευθύνη να σπάσουμε τη σιωπή – Οι γυναίκες να μπούμε μπροστά

admin

Σε Αίγυπτο και Κύπρο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

admin

Στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι

admin

«Θρασύδειλοι»: Η ΝΔ για το μπαράζ επιθέσεων – Στόχος και το σπίτι του βουλευτή Σπανάκη

admin

Ο Τσαβούσογλου επιμένει για προσέγγιση με την Αίγυπτο – Νέες βολές κατά της Ελλάδας

admin

Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου: Είναι ημέρα μνήμης και συγκίνησης

admin

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα – Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα

admin

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: Να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις

admin

Δένδιας: Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

admin

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ

admin

Τσίπρας από Λάρισα: Τώρα προέχει να δοθούν οι αποζημιώσεις

admin

Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Προέχει η άμεση στήριξη των πληγέντων

admin