Image default
Οικονομία

Περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα στήριξης ζητά το Eurogroup

Την ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, με “διαρθρωτικά” μέτρα πιο σύνθετα, που δεν θα καλύπτουν μόνο μέρος της απώλειας που προκαλεί η πανδημία αλλά θα ενισχύουν και τις προοπτικές των επιχειρήσεων, θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Eurogroup της Δευτέρας

Με τον όρο “διαρθρωτικά”, οι εκπρόσωποι των θεσμών που θέτουν στην ουσία το θέμα, θα ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών μια αλλαγή σχεδιασμού ώστε τα χρήματα που δίνονται να εκπληρώνουν περισσότερα από την κάλυψη της ζημιάς της πανδημίας

Η πρώτη κρούση για αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων με άλλα περισσότερο στοχευμένα είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με επιστολή τους ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εν όψει της κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών, είχαν προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών για αλλαγή πολιτικής. Ζητούσαν να συνεχίσει η στήριξης των Ευρωπαϊκών οικονομικών όσο χρειαστεί, αλλά με μέτρα τα οποία έχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε κλάδο αλλά και στο σύνολο της οικονομίας κάθε κράτους. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει πάρει εύσημα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων στήριξης το 2020.

Αυτό τον καιρό, ετοιμάζει το επόμενο βήμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαπραγμάτευση για το μέτρο της κάλυψη των παγίων δαπανών που συζητείται ακόμη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέσο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σε ένα άλλο πρόβλημα. Καλύπτει το έλλειμμα δαπανών στις επιχειρήσεις ενός κλάδου που έχουν πληγεί από την πανδημία. Το ειδικό χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρήσεις αυτές, αν αφαιρεθεί η κρατική ενίσχυση λόγω κορονοϊού και λειτουργήσουν κανονικά, θα κινδυνεύουν με κατάρρευση. Τούτο γιατί πριν ανακτήσουν πλήρως τον τζίρο του 2019, δεν μπορούν να καλύπτουν ούτε τα πάγια έξοδά τους. Συνεπώς εκτός από την κάλυψη της ζημιάς το μέτρο θα βοηθήσει και την βιωσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων το οποίο βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι άλλο ένα σύνθετο μέτρο. Εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων μετά από μια κρίση, θα βοηθήσει και στη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει και τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος .

Η φάση παροχής πιο σύνθετών και καλά σχεδιασμένων μέτρων, μέσα στο 2021 είναι το ενδιάμεσο στάδιο που θα διαρκέσει όσο χρόνο χρειαστεί, μέχρι να επιτευχθεί μια αυξημένη ανοσία στην κοινότητα. Επόμενο στάδιο, θα είναι η πλήρης “αποσωλήνωση” των οικονομικών της ΕΕ από τα μέτρα στήριξης που επέβαλε ο κορονοϊός. Στόχος είναι να γίνει αυτό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε επιχειρήσεις και απασχόληση.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι συνεχείς όλο το 2021, αφού αφορούν την μετάβαση χωρίς αναταράξεις στην μετά τον κορονοϊό εποχή.

Στο μεταξύ η ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ συνεχίζουν να προειδοποιούν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Τούτο, διότι ελοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια ασύμμετρη ανάκαμψη των οικονομικών της ΕΕ και τελικά να προκαλέσουμε μια νέα ανεπιθύμητη κρίση μετά από αυτήν του κορονοϊού.

Σχετικα αρθρα

Εμβόλια και πακέτο στήριξης εκτίναξαν τη Wall Street

admin

Παρατείνεται η υποβολή των δηλώσεων ενοικίων Covid για τον μήνα Ιανουάριο

admin

Δημόσιο : Εκτός λειτουργίας 6-7 Μαρτίου ηλεκτρονικές υπηρεσίες

admin

Θεοχάρης : Προτάσεις για το άνοιγμα του τουρισμού

admin

ΔιαΝΕΟσις : 13 προτάσεις για ένα καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο μετά την πανδημία

admin

Κοροναϊός : Στα 27 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την πανδημία ως τώρα

admin

Bitcoin : Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας προειδοποιεί η Citi

admin

Η ΕΕ προωθεί «πράσινα» κρας τεστ για τις τράπεζες

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Ακίνητα : Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι μεταβιβάσεις – Η νέα διαδικασία

admin

Σταϊκούρας : Ξεκινούν οι καταβολές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 – Μέτρα στήριξης μέχρι να επιτευχθεί η ανάκαμψη

admin

«Κουρεμένα» ενοίκια : Δεν θα πληρώσουν ούτε τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων

admin