Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Αυστρία στηρίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ και η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, οι σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας, η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, κ. Karoline Edtstadler, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Βιέννη.

«Με την Αυστρία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και κοινές αξίες για την Ευρώπη. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι σημαντικό δεδομένου ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού, να έχουμε επίσης ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει στήριξη της Αυστρίας στο θέμα αυτό.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού ευχαρίστησε την Αυστριακή υπουργό για την πολύπλευρη υποστήριξη της χώρας της προς την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για μια νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

Πρώτον, τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, Δεύτερον, την οικοδόμηση ενός ανοιχτού και διαφανούς συστήματος ασύλου με σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι και, τρίτον, τον επαναπατρισμό με τάχιστες διαδικασίες των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες». Έκανε ακόμα σαφές ότι η Ελλάδα ως ναυτικό έθνος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ως προς τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι είναι σημαντικό αφενός η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Ευρώπη λειτουργεί βάσει κανόνων και αφετέρου η Ευρώπη να στείλει το μήνυμα ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση και τις εντάσεις, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις. «Και η απειλή των κυρώσεων πρέπει να είναι σοβαρή και αξιόπιστη, ώστε να αποτρέψουν την Τουρκία από το να ανοίξει ξανά αυτόν τον κύκλο κλιμάκωσης και έντασης» τόνισε.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αυστρία έχει καταστεί για την Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός εταίρος με την αποφασιστική στήριξη των ελληνικών θέσεων για την Τουρκία». Επισήμανε, ακόμη, ότι το ζήτημα των κυρώσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας και Γαλλίας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την ομόλογό του επισκέφτηκαν ένα από τα πολλά Κέντρα Εξετάσεων για Covid-19 που λειτουργούν στην Αυστρία, στο οποίο πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ.

Σήμερα στη Βιέννη έγινα δεκτός σε εγκάρδιο κλίμα από την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας @k_edtstadler. 🇦🇹🇬🇷 μοιραζόμαστε κοινές απόψεις & κοινές αξίες για την Ευρώπη🇪🇺. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης & ασφάλειας. pic.twitter.com/0ElA0XNO9v

— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) February 11, 2021

Ειδήσεις σήμερα:

Ράπερ Lamaniff – Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε υποστηρίζει: «Τον επηρέασαν αρνητικά τα ερωτικά βίντεο»

«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής

The Times: Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει τα «διαβατήρια εμβολιασμού» ως οδό προς την ελευθερία

Σχετικα αρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin