Image default
BLOOMBERG

JPMorgan: Ο έντονα ανοδικός κύκλος στα εμπορεύματα ξεκίνησε και θα έχει μεγάλη διάρκεια

Με την άνοδο των τιμών στα γεωργικά προϊόντα, τα νέα πολυετή υψηλά των τιμών των μετάλλων και την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, η JP Morgan εκτιμά ότι έχει ξεκινήσει ο νέος, έντονα ανοδικός κύκλος των εμπορευμάτων, που θα αποφέρει κέρδη για αρκετά χρόνια.

Μια μακροπρόθεσμη άνοδος της ομάδας των εμπορευμάτων φαίνεται πιθανή, με την Wall Street να στοιχηματίζει σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Marko Kolanovic σε έκθεση τους.

Οι τιμές μπορεί επίσης να εκτιναχθούν ως «ακούσια συνέπεια» της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε η τράπεζα.

Previous commodity supercycles peaked in the late 1970's and 2008

Άπαντες, από την Goldman Sachs έως την Bank of America και την Ospraie Management κάνουν λόγο για «αγορά ταύρων» στα εμπορεύματα, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα αρχίζουν να επιδρούν και τα εμβόλια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η αισιοδοξία έχει ήδη οδηγήσει τα hedge funds να ποντάρουν στα εμπορεύματα, τα οποία οδηγούνται στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, αποτυπώνοντας μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά ιστορικά και οι αγρότες πέταξαν τα προϊόντα τους εν μέσω της κατάρρευσης της ζήτησης και των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Πιστεύουμε ότι η νέα άνοδος των εμπορευμάτων, και κυρίως ο κύκλος ανόδου του πετρελαίου, έχει ξεκινήσει», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

Τα εμπορεύματα έχουν βιώσει τέσσερις σούπερ ανοδικούς κύκλους τα τελευταία 100 χρόνια – με τον τελευταίο να κορυφώνεται το 2008.

Η JPMorgan αποδίδει τον νέο ανοδικό κύκλο σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μετά την πανδημία ανάκαμψης, των «εξαιρετικά χαλαρών» νομισματικών και φορολογικών πολιτικών, του αδύναμου δολαρίου των ΗΠΑ, του ισχυρότερου πληθωρισμού και των πιο επιθετικών περιβαλλοντικών πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

Τα hedge funds αντίστοιχα είχαν να εκδηλώσουν τόσο μεγάλη αισιοδοξία για τα εμπορεύματα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η Κίνα προμήθευε τα πάντα, από χαλκό έως βαμβάκι. Το σκηνικό αρχίζει τώρα να μοιάζει παρόμοιο, με τον ευρύτερο δείκτη τιμών των εμπορευμάτων να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν αυξηθεί. Ο χαλκός σημείωσε υψηλό οκτώ ετών εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Και το πετρέλαιο σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το πλεόνασμα της προσφοράς περιορίζεται.

Νέο άλμα 2% για το αργό, επέστρεψε πάνω από τα 60 δολάρια το Brent

Goldman Sachs για εμπορεύματα: Γιατί η αγορά θα είναι «bull» το 2021 – Βλέπει ανάκαμψη σε σχήμα V

Roubini: Ορισμένα κρυπτονομίσματα, αυτά που λέμε «shitcoins», είναι οικονομικές απάτες

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Η εκδίκηση της Barbie: Η αλλαγή προφίλ και το comeback της γνωστής κούκλας εν μέσω πανδημίας

admin

Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο ξανά στα 100 δολάρια/βαρέλι

admin

Bitcoin: Ξανά σε ράλι ανόδου με στήριξη από την Cathie Wood της Ark που το «βλέπει» στα $500.000

admin

CVC Capital: Διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας χημικών Synthomer – Στα 2,8 δισ. δολάρια η αποτίμηση της

admin

Tiger 21: Πού επενδύουν τα μέλη του κλαμπ των πολυεκατομμυριούχων εν μέσω πανδημίας

admin

Estee Lauder: Πληρώνει 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην Deciem

admin

HSBC: Επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ασία – H νέα στρατηγική της τράπεζας

admin

Οι δηλώσεις του Elon Musk για το Bitcoin του στοίχισαν 15,2 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κύκλωμα Insider Trading Νίκα-Λαβίδα: Άλλος εκδίδεται στις ΗΠΑ κι άλλος βάζει φωτοβολταϊκά στη Θήβα

admin

Goldman Sachs: Προβλέψεις για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια

admin

Ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων – O χαλκός πάνω από τα 9.000 δολάρια

admin

Bitcoin: H κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος πλησιάζει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

admin