Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί ο Covid ήρθε για να μείνει…

Οι προσπάθειες εμβολιασμού ανταποκρίνονται στην υπόσχεση για περιορισμό του Covid-19, αλλά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δέχονται όλο και περισσότερο αυτό που προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι: O ιος θα κυκλοφορήσει για χρόνια ή και δεκαετίες, αφήνοντας την κοινωνία να συνυπάρχει με το Covid-19 όπως συμβαίνει με άλλους ενδημικές ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο ιός HIV.

Η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός, η εμφάνιση νέων στελεχών και η κακή πρόσβαση σε εμβόλια σε μεγάλα μέρη του κόσμου σημαίνουν ότι το Covid-19 θα μπορούσε να μετατοπιστεί από μια πανδημία σε μονιμη κατασταση, υποδηλώνοντας διαρκείς τροποποιήσεις στην προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, λένε οι επιδημιολόγοι. 

«Περνώντας από τις πέντε φάσεις της θλίψης, πρέπει να φτάσουμε στη φάση αποδοχής ότι η ζωή μας δεν πρόκειται να είναι η ίδια», δήλωσε ο Thomas Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. “Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει απορροφήσει πραγματικά το γεγονός ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες αλλαγές.”

Ο Covid-19 δεν σημαίνει απαραιτήτως τους συνεχιζόμενους περιορισμούς του κορανοϊού, ανέφεραν οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών, κυρίως επειδή τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην μείωση των νοσηλείας και των θανάτων. Οι νοσηλείες έχουν ήδη μειωθεί 30% στο Ισραήλ μετά τον εμβολιασμό του ενός τρίτου του πληθυσμού του. Οι θάνατοι εκεί αναμένεται να υποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί σχεδιάζουν ένα μακροπρόθεσμο μέλλον στο οποίο οι μέθοδοι πρόληψης, όπως η κάλυψη, ο καλός αερισμός και οι δοκιμές συνεχίζονται σε κάποια μορφή. Εν τω μεταξύ, μια νέα και δυνητικά επικερδή βιομηχανία Covid-19 αναδύεται γρήγορα, καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν σε αγαθά και υπηρεσίες όπως παρακολούθηση ποιότητας αέρα, φίλτρα, διαγνωστικά κιτ και νέες θεραπείες.

Ο αριθμός των τεστ PCR που ανιχνεύουν γονίδια που παράγονται παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί φέτος, με κατασκευαστές όπως η Quest Diagnostics Inc. του New Jersey να προβλέπουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ένα στυλεό πριν παρακολουθήσουν συναυλίες, παιχνίδια μπάσκετ ή οικογενειακές λειτουργίες.

«Υποθέτουμε ότι θα διαρκούσε για χρόνια, ή θα ήταν αιώνια, όπως η γρίπη», δήλωσε ο Jiwon Lim, εκπρόσωπος της SD Biosensor, Inc. της Νότιας Κορέας, κατασκευαστής δοκιμών που αυξάνει την παραγωγή διαγνωστικών συσκευών στο σπίτι. Κορυφαίοι κατασκευαστές φαρμάκων – η Novartis International AG της Ελβετίας και η Eli Lilly & Co. – έχουν επενδύσει σε πιθανές θεραπείες Covid-19. Περισσότερα από 300 τέτοια προϊόντα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa αναθεωρουν  για να επικεντρωθούν σε πτήσεις μικρών αποστάσεων εντός της Ευρώπης και μακριά από χώρες του Ειρηνικού που έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τα σύνορα κλειστά για τουλάχιστον αυτό το έτος. Ορισμένα αεροδρόμια σχεδιάζουν νέα συστήματα διαβατηρίων εμβολίων για να επιτρέπουν στους επιβάτες που εμβολιάζονται να ταξιδεύουν. Τα εστιατόρια επενδύουν σε περισσότερες προσφορές για παράδοση κατ οικον. Τα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος από τον Καναδά στην Ευρώπη αγοράζουν ρομποτικά, για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων στις γραμμές συναρμολόγησης.

Οι ασθένειες θεωρούνται ενδημικές όταν παραμένουν επίμονες αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως η γρίπη. Η έκταση της εξάπλωσης ποικίλλει ανάλογα με την ασθένεια και την τοποθεσία, λένε οι επιδημιολόγοι. Η λύσσα, η ελονοσία, ο ιός HIV και η Zika είναι ενδημικές μολυσματικές ασθένειες, αλλά ο επιπολασμός τους και ο αριθμός των ανθρώπων ποικίλλει παγκοσμίως.

Πολύ νωρίς, αφότου οι χώρες δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τον κοροναϊό και η μετάδοση απλωθηκε παγκοσμίως, «ήταν προφανές στους περισσότερους ιολόγους ότι ο ιός θα γινόταν ενδημικός», δήλωσε ο John Mascola, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τα Εμβόλια των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Όταν ένας ιός μεταδίδεται τόσο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο πληθυσμός [στερείται ανοσίας], θα εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος που έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί. Είναι σαν διαρροή σε φράγμα. “

Οι ανοσολόγοι ελπίζουν τώρα ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μετάδοση, ένα εύρημα που θα μειώσει δραστικά την εξάπλωση του ιού. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι άτομα που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες τσέπες του ανθρώπινου πληθυσμού που θα παραμείνουν πέρα ​​από την εμβέλεια ενός εμβολίου για το άμεσο μέλλον, δίνοντας στον ιό άφθονο χώρο για να συνεχίσει να κυκλοφορεί.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για μικρά παιδιά και τα ζητήματα εφοδιασμού θα αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου χωρίς εμβόλιο μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη έχει δει υψηλά ποσοστά απόρριψης εμβολίων: Λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους ήταν πρόθυμοι όταν ρωτήθηκαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov.

Καθώς οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέες θεραπείες, το Covid-19 θα «γίνει μια μόλυνση με την οποία μπορούμε να ζήσουμε», δήλωσε η Rachel Bender Ignacio, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson στο Σιάτλ. Ως εκ τούτου, είπε, θα είναι σημαντικό να αναπτυχθούν θεραπείες για τα επίμονα εξουθενωτικά συμπτώματα που πολλοί ασθενείς παλεύουν μήνες μετά, όπως ομίχλη μνήμης, απώλεια μυρωδιάς και πεπτικά και καρδιακά προβλήματα.

Ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έφεραν τον μέσο όρο των ημερήσιων περιπτώσεων στα χαμηλά μονοψήφια νουμερα, αλλά καμία από αυτές δεν γνώρισε ποτέ τις τεράστιες επιδημίες που συνεχίζουν να βλέπουν η Αμερική και η Ευρώπη και και τα δύο νησιωτικά έθνη έχουν παρακολουθήσει τον ιό να ξεπερνά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς .

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε την εξάλειψη ή την εξάλειψη αυτού του ιού ως το φραγμό για την επιτυχία», δήλωσε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου έχουμε τον έλεγχο του ιού, ο ιός δεν είναι στον έλεγχο μας».

Μόνο ένας ανθρώπινος ιός έχει εξαλειφθεί πλήρως στη σύγχρονη ιστορία: η ευλογιά. Ενώ αυτή η ασθένεια μολύνει μόνο ανθρώπους, ο νέος κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί σε μικρά θηλαστικά όπως το βιζόν, και, αν και λιγότερο αποτελεσματικά, να επιστρέψει σε ανθρώπους, μετατρέποντας τις γούνες του κόσμου σε πιθανές δεξαμενές για τον ιό.

Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρια περιπτώσεις Covid-19 έχουν δώσει στον ιό άφθονη ευκαιρία να βελτιώσει την ικανότητά του να μολύνει άλλα θηλαστικά, δήλωσε ο Sean Whelan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis. Μια μετάλλαξη που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στο παθογόνο τη δυνατότητα να μολύνει ποντίκια, είπε.

Ασθένειες που εξαπλώνονται από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα – συχνά συμβαίνει με τον κοροναϊό – είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθούν. Δεκαετίες παγκόσμιων προσπαθειών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν εξαλείψει μια άλλη τέτοια ασθένεια, η πολιομυελίτιδα, η οποία, ενώ εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, εκκαθαρίστηκε από την Ευρώπη μόνο το 2002 και εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κοροναϊός, είναι επιρρεπείς σε ενδημικά, διότι μπορούν να μεταδοθούν μέσω συνήθως καλοήθων ενεργειών, όπως η αναπνοή και η ομιλία, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλοί στη μόλυνση των κυττάρων. Περιλαμβάνουν το OC43, έναν κοροναϊκό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκάλεσαν τη ρωσική γρίπη του 1890, μια πανδημία που σκότωσε ένα εκατομμύριο. Αυτός ο ιός – που εξακολουθεί να υπάρχει στον πληθυσμό – είναι υπεύθυνος για πολλά κοινά κρυολογήματα, αν και έχει γίνει λιγότερο μολυσματικό πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι εμφάνισαν ανοσία.

Οι μεταλλάξεις στις νέες παραλλαγές του ιού φαίνεται να το έχουν βελτιώσει στη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων ή στην αποφυγή ορισμένων αντισωμάτων, προκαλώντας ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες λένε ότι η παρακολούθηση για νέες παραλλαγές θα είναι κρίσιμη για τα προγράμματα εμβολιασμού μακροπρόθεσμα. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών τους θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι λήψεις πρέπει να ενημερώνονται περιοδικά, όπως και για τη γρίπη.

Οι εμβολιασμοί θα είναι εξίσου σημαντικοί όταν η πανδημία υποχωρήσει και το Covid-19 γίνει ενδημικό.

«Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι όταν ένας ιός γίνεται ενδημικός, εξασθενεί και δεν γίνεται τόσο σοβαρός», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Κέντρο Επιστήμης και Ασφάλειας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Η εσφαλμένη αντίληψη πηγάζει από το γεγονός ότι συνήθως οι ιοί εξελίσσονται για να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνουν πριν σκοτώσουν.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από το Covid-19, οπότε «δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για να εξασθενήσει αυτός ο ιός επειδή ήδη εξαπλώνεται και βρίσκει νέους οικοδεσπότες και νέες ευκαιρίες για αναπαραγωγή πριν αρρωστήσει οι οικοδεσπότες του», είπε. “Τα πάει καλά.”

Σχετικα αρθρα

Nielsen: Περαιτέρω μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2020

admin

Έρευνα PwC : Η πανδημία έπληξε τις γυναικείες κατακτήσεις στην εργασία παγκοσμίως – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

admin

Το μόνο ποσοστό που αξίζει να θυμάστε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: 0%

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin