Image default
BLOOMBERG

«Μαύρη τρύπα» για τον τουρισμό και το 2021 – Αποκαρδιωτικά τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις

Δύσκολη, αν όχι απογοητευτική, αναμένεται να είναι και η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για τον τουρισμό, καθώς τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι αποκαρδιωτικά. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι τουριστικές ροές δεν αργήσουν να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σε όλα τα τουριστικά hotspots της Νότιας Ευρώπης, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμάζονται και να ελπίζουν, γράφει χαρακτηριστικά το -, αναφερόμενο και στην Ελλάδα.

Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό συνεχίζονται, αλλά θα περάσουν μήνες μέχρι να χορηγηθούν αρκετές δόσεις ώστε ο κόσμος να αρχίσει να γεμίζει και πάλι αεροπλάνα, να κάνει κρουαζιέρες ή να συχνάζει σε μπαρ γεμάτα κόσμο δίπλα στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Υπάρχει η προσδοκία ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2020, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Στη Σαντορίνη, πέρυσι κατέπλευσαν μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, από περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη δείχνουν ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον 70% και προειδοποίησε τον κλάδο να ετοιμάζεται για άλλη μία «ήσυχη» χρονιά.

Tourists Wanted

«Οι τουριστικές ροές δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως στα προ κρίσης επίπεδα το 2021», ανέφερε η Κομισιόν. Στην Ιταλία, ο τουρισμός θα μείνει πίσω από την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομμίας, καθώς οι επισκέπτες «επιστρέφουν σταδιακά όσο μειώνεται η αβεβαιότητα».

Ζητούνται τουρίστες

Για όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο αυτό είναι εμφανές ήδη από το πρώτο δίμηνο. Ο Πάολο Μάνκα, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι υπό κανονικές συνθήκες οι κρατήσεις που θα είχε για το καλοκαίρι θα ήταν ήδη στο 30% . Αντ’ αυτού, είναι σχεδόν μηδενικές.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους ξενοδόχους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το κόστος συντήρησης και να είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε προσλήψεις χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν καν εισόδημα ή πόσο θα είναι αυτό.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή», προσθέτει.

All Stop

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για πολλές περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% της οικονομίας στην Ελλάδα και το 17% στην Πορτογαλία. Μάλιστα, σε περιοχές που δεν έχουν άλλες βιομηχανίες, αποτελεί τον βασικό εργοδότη, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για τις οικογένειες και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.

Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και θα υπάρξουν σίγουρα κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, η εμφάνιση ανθεκτικών στα εμβόλια στελεχών του νέου κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν επιμεριστούν ομοιόμορφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα ευνοηθούν οι κρατήσεις σε εγχώριους προορισμούς ή σε περιοχές στις οποίες υπάρχει οδική πρόσβαση σε βάρος προορισμών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά, οι κυβερνήσεις αναζητούν οποιαδήποτε ευκαιρία να βοηθήσουν τον τουρισμό.

Η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό ώστε όσοι εμβολιάζονται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Μάλιστα, έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο έρχεται πρώτο στον κόσμο στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με το - Vaccine Tracker.

Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι εμμένει στο σχέδιο να προσφέρει τα 4/5 του συνήθους προγράμματος διακοπών της αυτό το καλοκαίρι. Εκτιμά ότι ο γρήγορος ρυθμός διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη ζήτηση από τους Βρετανούς τουρίστες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της. Ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατν Σαπς, ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην προχωρούν σε κρατήσεις για διακοπές, δεδομένης της αβεβαιότητας.

Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι εντελώς, την τρύπα που έχουν στα έσοδα. Επίσης, παρ’ όλο που τα εμβόλια θα βάλουν κάποια στιγμή τέλος στους περιορισμούς που ισχύουν, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει αυτό.

«Χρειαζόμαστε ακριβή στοιχεία από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα, για να μπορούμε προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας», λέει ο ξενοδόχος Μάνκα. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο η ίδια η Covid», προσθέτει.

Στρατηγική συνεργασία για τον τουρισμό υπέγραψαν Ισραήλ και Ελλάδα

Σοφία Ζαχαράκη: Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητούν όλο και περισσότερες χώρες και οργανισμοί

Economist: Οι ενδοιασμοί για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και γιατί στο τέλος μάλλον θα καμφθούν

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Deal 11 δισ. δολαρίων: H Apollo Global Management εξαγοράζει την Athene Holding

admin

Bitcoin: Ο μεγιστάνας του πετρελαίου που επενδύει στο κρυπτονόμισμα

admin

Η οικογένεια Ανιέλι επεκτείνεται στον κλάδο ειδών πολυτελείας: Απέκτησε το 24% της γαλλικής Christian Louboutin

admin

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 71 δολάρια εκτινάχθηκε η τιμή του Brent μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

admin

MacKenzie Scott: Η δισεκατομμυριούχος πρώην σύζυγος του Jeff Bezos ξαναπαντρεύτηκε

admin

Έγιναν δισεκατομμυριούχοι πουλώντας βασικά προϊόντα σε τιμές μέχρι 3,4 δολάρια – Ο ρόλος της Goldman Sachs

admin

Σπαζοκεφαλιά για την Lockheed Martin το προεδρικό ελικόπτερο που δεν θα καίει το γκαζόν του Λευκού Οίκου

admin

UBS: Η απίστευτη αμοιβή που πήρε ο νέος CEO του ομίλου εν μέσω πανδημίας

admin

Jesse Powell (Kraken): Το Bitcoin μπορεί να φτάσει στο 1.000.000 δολάρια!!!

admin

Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

admin

Bitcoin: Κάτω από τα 50.000 δολάρια – Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

admin

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin