Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηδάκης (BETA ΑΧΕΠΕΥ): Αναμονή νέων και αναπτέρωση ενδιαφέροντος

Χατζηδάκης (BETA ΑΧΕΠΕΥ): Αναμονή νέων και αναπτέρωση ενδιαφέροντος

Η νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (Lockdown) είναι γεγονός χωρίς να ξαφνιάσει την Αγορά η οποία διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένη η τάση των κρουσμάτων σε χώρες με σημαντικό οικονομικό στίγμα έχει καθαρά πτωτική εικόνα. 

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται η ανοσία των πολιτών βελτιώνεται, ειδικά στο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα τα νούμερα να παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση. Διεθνώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στον τομέα των εμβολιασμών και αυτό δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αγορών παρά την καταγραφή συνεχών ιστορικών υψηλών. Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κεντρικές τράπεζες λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας στα Χρηματιστήρια απέναντι στις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει η πολύμηνη διατάραξη της δραστηριότητας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κλπ).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζοντας και τμήμα της επενδυτικής κοινότητας που αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί σε επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα. Σε αυτούς τους επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020 στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ο ορίζοντας νέων σταδιακά πυκνώνει με πολλές αφορμές σε κοντινό χρονικό διάστημα που θα δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον στίγμα πέρα από την μονότονη αναφορά των στατιστικών της πανδημίας.

Τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων. Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες. Στα καλά νέα για τους αγοραστές είναι η επιστροφή του MACD σε θέση αγορών για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και η αισθητή βελτίωση των συναλλαγών οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση δηλώνοντας αύξηση του ενδιαφέροντος. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα. Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780 ή κάτω από τις 750 θα απελευθερώσει δυνάμεις δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης.

Οι αγορές της Αμερικής θα είναι κλειστές την ερχόμενη Δευτέρα ενώ το μεσημέρι θα λάβει χώρα το τακτικό Eurogroup. Την Τρίτη οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης θα αποφασίσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ακύρωση των ιδίων μετοχών της εταιρίας. Την ερχόμενη Πέμπτη η Μυτιληναίος διοργανώνει παρουσίαση με θέμα την υπεύθυνη επένδυση (ESG) στην οποία θα αναλυθούν οι στόχοι και οι προοπτικές των νέων δραστηριοτήτων της πράσινης οικονομίας στις οποία πλέον έχει εισέλθει ο όμιλος. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • BETA ΑΧΕΠΕΥ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Γενικός Δείκτης
 • Τεχνική εικόνα

  Σχετικα αρθρα

  TÜV Hellas: Η Intrasoft International πιστοποιήθηκε με σειρά προτύπων ISO

  admin

  IHS Markit: Οριακή συρρίκνωση στην απόδοση της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

  admin

  Eunice Energy Group: Άμεση υλοποίηση δύο μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη

  admin

  BriQ Properties: Ακίνητα αξίας €100,4 εκατ. στο χαρτοφυλάκιό της

  admin

  BriQ Properties: 100,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση των 28 ακινήτων

  admin

  Στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την παράταση των εκπτώσεων

  admin

  Χ.Α.: Αυξάνεται η πιθανότητα υπέρβασης των 805-810 μονάδων

  admin

  Forthnet: Λήγει η δημόσια πρόταση-Διαγράφεται η μετοχή μέχρι τέλος Μαρτίου

  admin

  Κορκίδης: Αυτά είναι τα 11 μέτρα στήριξης €11 δισ. για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

  admin

  Ποια εισηγμένη διαγράφεται μέσα στον Απρίλιο

  admin

  Γερογιάννης (Aegean): «Αργή η ανάκαμψη στα ταξίδια και το 2021, αλλά η Aegean θα βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική»

  admin

  Lamda: Πάνω από 15 προσφορές για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό

  admin