Image default
Πρώτο Θέμα

O Ντράγκι στην τελική ευθεία για κυβέρνηση

O Ντράγκι στην τελική ευθεία για κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του Ρέντσι “Ζωντανή Ιταλία” και ίσως η Ιταλική Αριστερά.

Στην κυβέρνηση, τελικά, θα πάρουν μέρος η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι το κόμμα του Ρέντσι “Ζωντανή Ιταλία” και, πιθανώς, η Ιταλική Αριστερά.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο και να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την λίστα των υπουργών. Αύριο, πιθανότατα, η νέα κυβερνητική ομάδα πρόκειται να ορκιστεί.

Όλα δείχνουν ότι θα είναι μια “μεικτή” κυβέρνηση, με πολιτικούς και τεχνοκράτες. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, μπορεί να μην υπουργοποιηθούν οι αρχηγοί των διαφόρων κομμάτων, για να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, προστριβές και αντιπαραθέσεις. Σε ό,τι αφορά τους τεχνοκράτες αναμένεται να υπουργοποιηθεί ένα από τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ιταλίας όπως και η επίτιμη πρόεδρος του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Mάρτα  Καρτάμπρια.

Στην κυβέρνηση, τελικά, θα πάρουν μέρος η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι το κόμμα του Ρέντσι “Ζωντανή Ιταλία” και, πιθανώς, η Ιταλική Αριστερά. Μια ευρύτατη  πλειοψηφία για μια κυβέρνηση, ουσιαστικά, εθνικής σωτηρίας, όπως την χαρακτηρίζουν οι σχολιαστές.

Θα αντέξει ο Ντράγκι τις πιέσεις των κομμάτων;

Σήμερα ο ιταλικός τύπος γράφει ότι  ο Ντράγκι φέρεται να μην συζήτησε στις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, τα ονόματα των νέων υπουργών. Η επιλογή, δηλαδή,  θα γίνει απευθείας μόνο από τον ίδιο και τον Ματαρέλα.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις, πρέπει να καταγραφεί η εσωτερική ένταση των Πέντε Αστέρων, μέρος των οποίων είναι αντίθετο στην νέα αυτή κυβερνητική εμπειρία. Δεν αποκλείεται να υπάρξει διάσπαση ενώ φήμες θέλουν και τον Μπέπε Γκρίλο να προχωρά, σχετικά σύντομα, στην ίδρυση μιας νέας πολιτικής δύναμης, με σαφή οικολογική ταυτότητα.

Στην Λέγκα, δε, ο Ματέο  Σαλβίνι υπόσχεται ότι θα εγκαταλείψει την ξενοφοβία και τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του. Μόνον ο καιρός θα μπορέσει να δείξει  αν πρόκειται για  ειλικρινείς προθέσεις ή απλά, για υστερόβουλη στάση που στοχεύει μόνον στο να βγει, το κόμμα του, από την πολιτική απομόνωση.

Μένει να αποδειχθεί, τέλος,  αν ο Μάριο  Ντράγκι, με την ισχυρή του προσωπικότητα στις πιο κρίσιμες φάσεις θα καταφέρει να αντέξει στις διάφορες πιέσεις των κομμάτων και να βοηθήσει την Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Σχετικα αρθρα

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin