Image default
Αγορές

Τι θέση έχουν τα μετρητά σε έναν κόσμο με αρνητικά επιτόκια;

Τι θέση έχουν τα μετρητά σε έναν κόσμο με αρνητικά επιτόκια;

Τα μετρητά αποτελούν για τους επενδυτές ένα περιουσιακό στοιχείο μηδενικού κινδύνου και λειτουργούν ως «αποθεματικό αξίας». Παρόλο που διατηρούν βραχυπρόθεσμα την αγοραστική τους δύναμη, μακροπρόθεσμα έχουν χαμηλές προοπτικές όσον αφορά τη δυνατότητα διατήρησής τους στα επιθυμητά επίπεδα.

Αυτό αναφέρει αρχικά η ελβετική τράπεζα, UBS, σε πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο: Τα μετρητά σε έναν κόσμο με αρνητικά επιτόκια (Cash in a negative rate world). Στη συνέχεια αναλύει τους λόγους για τους οποίους τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών λόγω της πανδημίας αποδυναμώνουν τα μετρητά, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του πληθωρισμού.

Με τα ονομαστικά επιτόκια να είναι σήμερα χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, τα πραγματικά επιτόκια καταλήγουν να είναι αρνητικά και πιθανότατα θα παραμείνουν έτσι στο άμεσο μέλλον σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι αγορές τιμολογούν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω από το μηδέν για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ λόγω του πληθωρισμού τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η UBS, τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας φιλτράρονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και φαίνεται πιθανό ότι περισσότερες τράπεζες θα μεταβιβάσουν το κόστος στους καταθέτες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η αγοραστική δύναμη των μετρητών θα «διαβρωθεί» με το πέρασμα του χρόνου, καθώς το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών αυξάνεται ταχύτερα από το εισόδημα που αποκτάται σε μετρητά από τους καταθέτες.

Βέβαια, τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμα για την κάλυψη των άμεσων δαπανών. Αλλά για επενδύσεις που προορίζονται για την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών, το βραχυπρόθεσμα ασφαλές καταφύγιο των μετρητών υποβαθμίζει τις πιθανές αποδόσεις των επενδύσεων.

Γιατί τα πολλά μετρητά έχουν αρνητικό αντίκτυπο;

Με τα τρέχοντα επιτόκια, τα υπερβολικά πολλά αποθέματα μετρητών είναι ένας σίγουρος τρόπος για τους επενδυτές να πετύχουν αυτό που με τίποτα δε θέλουν. Να μειώσουν τον πλούτο τους.

Σύμφωνα με την UBS, αν λάβουμε υπόψη την επίδραση του πληθωρισμού, τα μετρητά δεν αποτελούν κατάλληλη αποθήκη μακροπρόθεσμης αξίας. Διατηρώντας δηλαδή οι επενδυτές το χαρτοφυλάκιό τους σε μετρητά, σημαίνει ότι η αξία του χαρτοφυλακίου τους θα μειωθεί στο μισό στα επόμενα 10 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις απόδοσης και λαμβάνοντας υπόψη τις αναλήψεις, οι μετοχές έχουν πιθανότητα 90% να ξεπεράσουν σε απόδοση τα μετρητά σε βάθος επταετίας.

Οι τιμές δεν αυξάνονται γρήγορα.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν αρνητικά για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει για πολλά χρόνια στο προσκήνιο η πρόκληση του να συμβαδίζουν τα επιτόκια με τον πληθωρισμό.

Αυτή η πρόκληση θα αυξήσει και την πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μετακυλήσουν το κόστος διατήρησης των μετρητών στους καταθέτες.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η επίδραση της αλλαγής των «καλαθιών κατανάλωσης» αυξάνει επίσης την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα, οι τιμές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να αυξηθούν ταχύτερα σε σχέση με το ευρύτερο πεδίο τιμών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η UBS τονίζει πως μία ενδεχόμενη άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να «διαβρώσει» έτι περισσότερο την πραγματική αγοραστική δύναμη των μετρητών και μάλιστα μία ώρα αρχύτερα.

 • UBS
 • προοπτικές
 • cash
 • ΕΚΤ
 • πληθωρισμός
 • αρνητικά επιτόκια
 • Επενδύσεις
 • ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

  Σχετικα αρθρα

  Wall: Με «άλμα» 3,2% έκλεισε το Φεβρουάριο ο Dow

  admin

  Εβδομαδιαία «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Δεν έχει… στοπ η GameStop

  admin

  Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η Wall Street

  admin

  Ελεγχόμενες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Η «εκτίναξη» των ομολόγων κλυδωνίζει τα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Sell off στη Wall Street μετά την «εκτόξευση» των αποδόσεων των ομολόγων

  admin

  Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές – «Κράτησε» τις απώλειες ο Πάουελ

  admin

  Καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

  admin

  Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με ώθηση από τράπεζες και ενέργεια

  admin

  «Εκρηκτική» αντίδραση από τα ασιατικά χρηματιστήρια

  admin

  Με ρεκόρ έκλεισαν Dow Jones και πετρέλαιο

  admin