Image default
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την εμβολιαστική στρατηγική

Κριτική στην κυβέρνηση για το εμβολιαστικό σχεδιασμό της, ασκεί ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως τονίζει, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνεται προτεραιότητα στο εμβόλιο στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Σε ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. «Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρουλάκης, στη Γαλλία, ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει ανοσοκατεσταλμένους λόγω αυτοάνοσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας εμβολιασμού μαζί με τους άνω των 75 ετών. Το Βέλγιο, δίνει προτεραιότητα σε όλους τους ενήλικους ασθενείς με λευχαιμία, με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, σύνδρομο down, οροθετικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους και στους άνω των 45 με χρόνιες αναπνευστικές νόσους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους, διαβητικούς, με χρόνια νευρολογική νόσο, ανοϊκούς, ασθενείς με καρκίνο και υπέρταση, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς μαζί με τους πολίτες άνω των 65 ετών. Στην Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, εμβολιάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με σύνδρομο Down, άνοια, σοβαρή ψυχιατρική νόσο, ασθενείς με λευχαιμία ή καρκίνο υπό θεραπεία και σε ύφεση εντός πενταετίας, χρόνια σοβαρή πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, παθολογική παχυσαρκία. Μαζί με τους άνω των 60 θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι χρονίως πάσχοντες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε στην χώρα μας όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ πριν ενάμισι μήνα, δίνοντας σε όλους μας την ελπίδα, ότι με προϋπόθεση την τήρηση των υγειονομικών μέτρων ενδιάμεσα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πανδημία.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος Ελλάδας παραμένουν, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών να κινείται σε άλλη κατεύθυνση, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητου ηλικίας. Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει ανοσοκατεσταλμένους λόγω αυτοάνοσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας εμβολιασμού μαζί με τους άνω των 75 ετών.

Αντιστοίχως, το Βέλγιο δίνει προτεραιότητα σε όλους τους ενήλικους ασθενείς με λευχαιμία, με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, σύνδρομο down, οροθετικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους και στους άνω των 45 με χρόνιες αναπνευστικές νόσους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους, διαβητικούς, με χρόνια νευρολογική νόσο, ανοϊκούς, ασθενείς με καρκίνο και υπέρταση, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς μαζί με τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Στην Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, εμβολιάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με σύνδρομο Down, άνοια, σοβαρή ψυχιατρική νόσο, ασθενείς με λευχαιμία ή καρκίνο υπό θεραπεία και σε ύφεση εντός πενταετίας, χρόνια σοβαρή πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, παθολογική παχυσαρκία. Μαζί με τους άνω των 60 θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι χρονίως πάσχοντες.

Παρομοίως έχουν πράξει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία μαζί με την χώρα μας αφήνει τους χρόνιους ασθενείς να περιμένουν. Επιμένοντας σε οριζόντια αντιμετώπιση με ηλικιακό κριτήριο και μόνο, βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους, μικρότερων ηλικιών συνανθρώπους μας, με νοσήματα που σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στην αρχή της πανδημίας, οδηγούσαν σε βαριά νόσηση, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και απώλεια της ζωής.

Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους που αγωνιούν έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί για το πότε θα εμβολιαστούν.

Ειδήσεις σήμερα: Το «πιο curvy μοντέλο» του Sports Illustrated μιλά για το μακρύ «ταξίδι» της αυτοπεποίθησηςΝεκρός ο 64χρονος πατέρας της Νίκι Μινάζ – Τον χτύπησε αμάξι και τον παράτησε στην άσφαλτοΣτην Αττική η «Μήδεια» – Στα λευκά τα βόρεια – Κλειστή η εθνική από Καλυφτάκη μέχρι Λαμία

Σχετικα αρθρα

«Θρασύδειλοι»: Η ΝΔ για το μπαράζ επιθέσεων – Στόχος και το σπίτι του βουλευτή Σπανάκη

admin

Ο Τσαβούσογλου επιμένει για προσέγγιση με την Αίγυπτο – Νέες βολές κατά της Ελλάδας

admin

Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου: Είναι ημέρα μνήμης και συγκίνησης

admin

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα – Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα

admin

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: Να συνεχιστούν σε θετικό περιβάλλον, χωρίς προκλήσεις

admin

Δένδιας: Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

admin

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ

admin

Τσίπρας από Λάρισα: Τώρα προέχει να δοθούν οι αποζημιώσεις

admin

Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Προέχει η άμεση στήριξη των πληγέντων

admin

Ελληνοτουρκικά: Ο Τσαβούσογλου «φαντασιώνεται» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά το Κάιρο έχει άλλη άποψη

admin

H Αθήνα αποδομεί ισχυρισμούς της Άγκυρας περί προσέγγισης με το Κάιρο – Τι δηλώνουν πηγές

admin

Μπορέλ για Κυπριακό: Η επίλυση δεν θα αρχίσει από το μηδέν – Χρειάζεται καλή προετοιμασία

admin