Image default
Ευρώπη

Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα πενταμήνου οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών αυξήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και σε μία αύξηση του πληθωρισμού, εν μέσω ανόδου των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η απόδοση των 30ετών γερμανικών τίτλων σκαρφάλωσε σε υψηλό 8μήνου. Το ξεπούλημα στις μεγάλες αγορές ομολόγων ενισχύθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα για τον κορονοϊό και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες για μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, ωθώντας τις τιμές τους προς τα κάτω. Το ξεπούλημα αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μπρεντ πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι επηρέασαν αρνητικά σήμερα τις αγορές χρέους της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,387% που είναι υψηλό 5,5 μηνών. Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου, που έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, ενισχύθηκε στο 0,13%, ενώ πριν από μία εβδομάδα διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Οι αποδόσεις των ολλανδικών και γαλλικών ομολόγων μεγάλης διάρκειας σημείωναν επίσης άνοδο κατά 4-5 μονάδες βάσης.

Με τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ να είναι κλειστές λόγω αργίας και τμήματα της Ασίας επίσης κλειστά λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς, οι συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν γενικά υποτονικές.

Τα ιταλικά ομόλογα συνέχισαν να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από τα άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης, αλλά και αυτών οι αποδόσεις αυξήθηκαν σήμερα, με των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,51%, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ορκίστηκε το Σάββατο ως πρωθυπουργός της Ιταλίας επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα πρέπει να βγάλει τη χώρα από την κρίση του κορονοϊού και την οικονομική ύφεση.

Η πολιτική κατάσταση ήταν στο επίκεντρο και στην Ισπανία, με τα αυτονομιστικά κόμματα να αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στην περιφερειακή Βουλή της Καταλονίας. Οι εκλογές θεωρήθηκαν ένα τεστ ισχύος του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας σε μία περίοδο που κυριαρχεί το ζήτημα της πανδημίας.

- -, -

Σχετικα αρθρα

Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Να «τρέξουμε» τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα το κάνουν ιδιώτες»

admin

Ε.Ε.: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των 27

admin

Η Ε.Ε. αρνείται στην ισπανική Λίγκα αποκλειστική χρήση του όρου «El Clasico»

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η ταχύτητα των εμβολιασμών στο επίκεντρο

admin

Με «ασύμμετρη απάντηση» απειλεί η Μόσχα τις Βρυξέλλες

admin

Μανφρεντ Βέμπερ: Να υπάρξει επιτάχυνση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

Ν. Μαριάς: Υποκριτική στάση ΕΕ- Επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον Ναβάλνι ενώ «χαϊδεύει» τον Ερντογάν

admin

Ευρωπαίοι ηγέτες: Θα παραμείνουν οι περιορισμοί των μη απαραίτητων ταξιδιών εντός της ΕΕ.

admin

Γ. Μπορέλ: Η Κίνα να επιτρέψει την πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ

admin

Κύπρος: Στις πρώτες θέσεις σε αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ

admin

Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να «κινηθεί πιο γρήγορα» για τα διαβατήρια εμβολιασμού

admin

Μόσχα: Παράνομες και απογοητευτικές οι κυρώσεις από την Ε.Ε.

admin