Image default
Επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Καταλυτική η επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων

Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων επιλέχθηκε να μελετηθεί ως ειδικό θέμα της έρευνας RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Όπως ανακοινώθηκε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, το χρονικό διάστημα 7 Δεκεμβρίου 2020 – 12 Ιανουαρίου 2021.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το ειδικό θέμα της κρίσης που επέφερε η πανδημία COVID-19, παρατηρείται ότι επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της προηγούμενης μέτρησης του α’ εξαμήνου του 2020.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται «πολύ» (μάλιστα περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι θα επανέλθουν σε «προ-COVID-19» ρυθμούς αρκετά αργότερα (οι περισσότεροι υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα έτος από σήμερα) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι επηρεάζονται πλέον λιγότερο αρνητικά, ενώ πιστεύουν ότι η μελλοντική άνοδος της οικονομικής τους δραστηριότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ό,τι πίστευαν στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να θεωρούν την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού τον σημαντικότερο παράγοντα αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ συνεχίζεται και η «αμφίθυμη» στάση των στελεχών απέναντι στην εξ αποστάσεως εργασία: ενώ εμφανίζεται να αυξάνεται ο σκεπτικισμός σχετικά με την παραγωγικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και τη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, οι περισσότεροι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν προγράμματα εξ αποστάσεως εργασίας στην επιχείρησή τους και μετά τη λήξη της έκτακτης κατάστασης του COVID-19.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές, οι επιχειρήσεις φαίνεται να εμφανίζονται απαισιόδοξες κυρίως σχετικά με την επιλεκτικότητά τους να συμμετέχουν σε πολιτικές στήριξης.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον και μοναδικό στην ιστορία του δείκτη-φαινόμενο, μία σημαντική πτώση του Δείκτη RCI (όπως καταγράφηκε στη μέτρηση του α’ εξαμήνου του 2020) να ακολουθείται αμέσως από μία ξεκάθαρη άνοδο (για το β’ εξάμηνο του 2020), γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. Η μέχρι σήμερα τάση ήταν η σταθεροποίηση του Δείκτη RCI στα νέα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα, μετά από μία σημαντική πτώση ή άνοδο αντίστοιχα.

Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, σχολίασε σχετικά: «Πιθανότατα σε αυτή την εκτίμηση των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αντικατοπτρίζεται η αισιοδοξία τους ότι η παρούσα υγειονομική-οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19 θα διαρκέσει σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και η οικονομική δραστηριότητα -τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά εργασίας/προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού- θα μπορέσει, με το ξεπέρασμα της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, να επανέλθει στα συνήθη επίπεδα».

Στον τομέα των προσδοκιών για το μέλλον εμφανίζεται επίσης ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, αυτό της ταυτόχρονης αύξησης των ποσοστών τόσο της αισιοδοξίας όσο και της απαισιοδοξίας. Δεδομένης μάλιστα και της έντασης του φαινομένου, δημιουργείται η εκτίμηση για «πόλωση» των απόψεων μεταξύ της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας γύρω από τους δύο «άξονες» αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Διαβάστε ακόμα

Jaguar: Το θρυλικό brand αυτοκινήτων γίνεται πλήρως ηλεκτρικό

Γαλλία: Γιατί επέβαλε πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στην Google

Στο ελληνικό καλοκαίρι «ποντάρει» η LOT Airlines το δύσκολο 2021

Σχετικα αρθρα

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Χαλυβουργική

admin

Μίχαλος: Βρισκόμαστε σε λειτουργία επιβίωσης μέχρι να περάσει ο κορωνοϊός

admin

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 60 εκατ. από το EquiFund για τις startups

admin

Χ.Α.: Οι πρώτες 10 χρηματιστηριακές εταιρείες τον Φεβρουάριο του 2021

admin

Σαράντης: Ρεκόρ δεκαετίας για το περιθώριο EBITDA στο 15,94%

admin

Forthnet: Στο 96,83% το ποσοστό της United Group – Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση

admin

ΣΕΒ: Περισσότερο επενδύει το Δημόσιο στην έρευνα από ό,τι ο ιδιωτικός τομέας

admin

Forthnet: Στο 96,83% το ποσοστό της Νewco United Group

admin

Sarantis: Στα €62,69 εκατ. το EBITDA το 2020-Ρεκόρ δεκαετίας

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών της Premia

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Xωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ στις ΗΠΑ

admin

Ελληνικό: Η Hill International ανέλαβε το Project Management Consulting

admin