Image default
Οικονομία

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

Σε μία κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής του Ταμείου Μάρτιν Τζούρντα υπέβαλε την παραίτησή του.

Η παραίτηση έρχεται χρονικά ύστερα από τη συνέντευξή του στο - την περασμένη εβδομάδα, όπου ανέφερε την πρόθεση του Ταμείου να μειώσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς κάτω του 30% από 61,3% σήμερα, αποκάλυψε ότι η Πειραιώς θα καταθέσει ενημερωτικό δελτίο για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ εντός Μαρτίου, υποστήριξε την προσπάθεια των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή, σημειώνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή και ότι θα πρέπει το ποσοστό τους να πέσει κάτω του 10% μέχρι τα τέλη του έτους.

Επίσης, χρονικά η πληροφορία έρχεται μετά την παραίτηση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου κυρίας Μαρίκας Φραγκάκη.

Το υπ. Οικονομικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους θεσμούς, θα πρέπει να αναζητήσει το διάδοχο σχήμα, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ηλία Ξηρουχάκη και τα μέλη του γενικού συμβουλίου να παραμένουν.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Πρώτον, δυνατότητα του Ταμείου να παίρνει μέρος σε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών. Το σημείο αυτό της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έχει προχωρήσει, καθώς όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο υφιστάμενος νόμος το επιτρέπει, όμως θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο.

Δεύτερον, την ενίσχυση της διαφάνειας και της νομικής προστασίας των μελών του ΤΧΣ για να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίων ή σε αποεπενδύσεις, καθώς μπορεί να προκύπτουν ζημιές, λόγω της χρονικής στιγμής και της δομής του χαρτοφυλακίου του και του σκοπό του και, κατά συνέπεια, να δέχονται προσωπικές διώξεις. Και σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι υπάρχει πρόοδος υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν διεθνώς και στην ΕΕ στις ανεξάρτητες αρχές.

Τρίτον, η αλλαγή των κριτηρίων για τα απαραίτητα προσόντα για το διορισμό μη εκτελεστικών μελών στα δ.σ. των τραπεζών. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο είχε καθοριστεί σε μια άλλη περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Έτσι, είχαν τεθεί πολύ υψηλά στάνταρντ σχετικά με προϋπηρεσίες για μη εκτελεστικά μέλη. Εδώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Τέταρτον, η ριζική αναθεώρηση του ρόλου του ΤΧΣ και το γενικότερο πλαίσιο των στόχων και της ύπαρξής τους εντός 10ετίας. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακόμα στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί συζητούν τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε σε μία περίοδο (μνημονίων) για συγκεκριμένο σκοπό και σε μία περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης. Από τότε μέχρι σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία, μνημόνια, κλπ) όσο και σε όρους αγοράς (κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές κ.ά.).

Σχετικα αρθρα

Χ.Σταϊκούρας:6η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών

admin

Ενέργεια: Τέλος Φεβρουαρίου το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τους λιγνίτες

admin

Συνεργασία ΕΟΤ- ΞΕΕ ενόψει παρουσίας της Ελλάδας στην διεθνή virtual έκθεση του Βερολίνου (ΙΤΒ)

admin

Η Apple αγοράζει μια εταιρεία κάθε τρεις με  τέσσερις εβδομάδες

admin

Κομισιόν : Πάνω από 11 δισ. τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2021

admin

Ισχυρή η γερμανική οικονομία το 2020 αλλά με αδυναμίες τη νέα χρονιά

admin

Moody’s: Επί τα χείρω οι προβλέψεις για την Ευρώπη

admin

Στ. Ελλάδα: Υπεγράφη η σύμβαση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

admin

ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλων

admin

Επιστρέφει η ακαδημία καινοτομίας και τεχνολογίας στα τρόφιμα

admin

Καββαθάς : Υπό την απειλή λουκέτου 4 στις 10 επιχειρήσεις – Έχουμε φτάσει στα όριά μας

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού : Πληρωμές σήμερα για χιλιάδες δικαιούχους

admin