Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Η “Επιστρεπτέα” αφορά κατά μείζονα λόγο τις μικρότερες επιχειρήσεις

Το μέτρο της “Επιστρεπτέας” ήταν μια “τεράστια παρέμβαση” επιδότησης καθώς μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ και συνεχίζουμε, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το μέτρο της “Επιστρεπτέας” “αφορά κατά μείζονα λόγο τις μικρότερες επιχειρήσεις. Διότι τόσο ο “πάνω κόφτης” όσο και ο “κάτω κόφτης” δεν αφορά καμία μεγάλη επιχείρηση”. Στην ουσία, τόνισε, “η “Επιστρεπτέα” εκ των πραγμάτων δεν αφορά μεγάλες επιχειρήσεις αλλά αυτές που στην Ευρώπη ονομάζουμε “μικρές και μεσαίες” επιχειρήσεις”. Και δημιουργήθηκε καθώς “ήταν ανέφικτο να δανειοδοτηθούν με τραπεζικά κριτήρια οι πάρα-πάρα-πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις”, είτε γιατί δεν ανταποκρινόταν το τραπεζικό τους προφίλ ή γιατί δεν είχαν καν προφίλ και δεν υπήρχε χρόνος για να δημιουργηθεί. Ο κ. Σκυλακάκης, πάντως διευκρίνισε πως ο στόχος των χρηματοδοτικών εργαλείων δεν μπορεί να είναι μόνο ο τζίρος μιας επιχείρησης αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και “η πολιτική μας οφείλει να ισορροπεί ανάμεσα στη στήριξη των επιχειρήσεων για να επιβιώσουν, ειδικά οι οριακές, αλλά και η στήριξη των θέσεων εργασίας. Για αυτό “είναι δίκαιο στο μέτρο των παγίων δαπανών να αφαιρεθούν όλες οι ενισχύσεις που κάποιος έχει λάβει ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ανθρώπους, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, που πράγματι έχουν πληγεί σημαντικά”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την εκτίμηση πως η “Επιστρεπτέα” από μεγάλες επιχειρήσεις πηγαίνει σε αποταμίευση ή αποθησαύριση καθώς όπως είπε “αυτοί που μπήκαν στην “Επιστρεπτέα” έχουν πάρει δεσμεύσεις πολύ βαριές για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”. Για παράδειγμα, ανέφερε πως “αυτοί που είναι στην “Επιστρεπτέα 5”, έχουν πάρει δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα προ της κρίσης επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αυτή η δέσμευση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η “Επιστρεπτέα” κάθε φορά πηγαίνει και χρηματοδοτεί τη μείωση του τζίρου με συγκεκριμένο αλγόριθμο που είναι συνάρτηση της μείωσης του τζίρου, με κάνει να θεωρώ μάλλον δύσκολο οι επιχειρήσεις αυτές να αποθησαύρισαν. Μπορεί αυτό να έχει συμβεί σε περιπτώσεις δανείων, που, πράγματι, να πήγαν σε επιχειρήσεις που είχαν ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί. Δεν μπορώ να το αρνηθώ, ιδίως με δεδομένο ότι υπάρχει μια αύξηση στις καταθέσεις επιχειρήσεων. Και αυτές μόνο κατά ένα μέρος μπορεί να προέρχονται από αναβολή επενδύσεων”.

Για τους τρόπους καλύτερης αποτελεσματικότητα αυτών των ενισχύσεων, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως μια “δική μου σκέψη είναι πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε ατομικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις και να μπορούμε να δούμε για παράδειγμα τι ζημιές έκανε μια επιχείρηση, το οποίο θέτει σε αμφιβολία τη δική της δυνατότητα επιβίωσης ή και να βρούμε στοιχεία με τα οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα διαλέξουν να πάνε να πάρουν ένα μέτρο γιατί αισθάνονται ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους, και το μέτρο αυτό να μην είναι κατάλληλο ή ελκυστικό για επιχειρήσεις που δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους” παρά στη θεσμοθέτηση πλαφόν. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως ακόμα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των τελικών προτάσεων που θα παρουσιαστούν για τα “μέτρα εξόδου αλλά και για τις επόμενες ενισχύσεις”.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο και σημαντικό ποσοστό των πόρων. Θα πρέπει, είπε, να γίνει αξιολόγηση των ενισχύσεων που δόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις “για να δούμε” εάν έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους ή έχουν καταλήξει σε τραπεζικές καταθέσεις. Υπογράμμισε ότι υπάρχει αποκλεισμός από την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις είχαν οφειλές προ κορονοϊού, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουνίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και χιλιάδες επαγγελματίες δε θα στηριχθούν για να πληρώσουν τα δάνειά τους, τη στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα επαγγελματικά δάνεια υπερβαίνουν το 70% σε τράπεζες και servicers.

--

Σχετικα αρθρα

Τι καταβάλλεται από Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και e-ΕΦΚΑ έως τις 5 Μαρτίου

admin

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin