Image default
Ευρώπη

Συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ – Τι ειπώθηκε για την περιφερειακή συνεργασία και τη σταθερότητα

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Πριν από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ισραηλινός υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, ότι αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, κάτι που αντανακλά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Προσέθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Κύπρος και Ισραήλ γιόρτασαν 60 χρόνια εξαίρετων σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σημείωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά τα μέγιστα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της για επανέναρξη πτήσεων προς όφελος του τουρισμού των δύο χωρών. Είπε ακόμα ότι προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετικό πρωτόκολλο, όπως επίσης και πρωτόκολλο για αναγνώριση του εμβολίου του Ισραήλ. Επισήμανε ότι «η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς. Πέρυσι έχουν επισκεφθεί το όμορφο νησί σας 300 χιλιάδες άτομα» από το Ισραήλ, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι με τον Κύπριο ομόλογο του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Προσέθεσε ότι θα συζητήσουν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως οι Συμφωνίες Abraham, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και άλλα. «Θα ανταλλάξουμε ιδέες αναφορικά με το πώς οικοδομούμε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, ώστε να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Βόζεμπεργκ: Κερδίζει έδαφος η θέση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

OLAF: Απατεώνες επιδίωξαν να πωλήσουν συνολικά 900 εκατ. δόσεις εμβολίων σε κράτη της ΕΕ

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα

admin