Image default
Ευρώπη

Συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις 15-16 Φεβρουαρίου 2021

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα μέλη του Εurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, βάσει των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2021 της Επιτροπής και την παρουσίαση του Δρ Michael Ryan από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ, βάσει των κατευθύνσεων που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 και τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό τον Ιανουάριο. Τα μέλη του Εurogroup θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα, βάσει σημειώματος που συνέταξε η Επιτροπή, και του επικαιροποιημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Λιθουανίας για το 2021, βάσει της γνώμης της Επιτροπής του Ιανουαρίου 2021.

Τέλος, η Υπουργός κ. Keit Pentus-Rosimannus θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας εσθονικής κυβέρνησης. Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ. Χαν, Τζεντιλόνι, Ουρπιλάινεν και Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) που θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Το Συμβούλιο ECOFIN θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενώ θα προηγηθεί παρουσίαση της πορτογαλικής Προεδρίας σχετικά με την πορεία εργασιών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των επικυρώσεων από τα κράτη μέλη της απόφασης περί ιδίων πόρων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει εν συντομία τα στοιχεία της δανειακής της στρατηγικής στο πλαίσιο του μέσου NextGenerationEU. Η Προεδρία θα ενημερώσει επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με την πορεία των συμπερασμάτων επί των κατευθύνσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 και της σύστασης για χορήγηση απαλλαγής στην Επιτροπή, για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019.

Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης της πρωτοβουλίας της ΕΕ για την παγκόσμια ανάκαμψη, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων χρηματοδότησης της ανάκαμψης με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος και για να συζητηθούν οι οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες της ανάκαμψής τους, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Η Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης την πορεία των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για κοκτέιλ αντισωμάτων από τη Regeneron

admin

Προχωρά σε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου το Άργος – «Κλειδί» η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ

admin

ΕΣΠΑ: Πλούσια δράση από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου

admin

Το lockdown καθυστερεί την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων

admin

Οι αμερικανοί επενδυτές «βλέπουν» και άλλους κλάδους εκτός από λιμάνια και Ναυπηγεία

admin

Θέματα ασφάλειας και άμυνας επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

admin

Βόζεμπεργκ: Κερδίζει έδαφος η θέση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

OLAF: Απατεώνες επιδίωξαν να πωλήσουν συνολικά 900 εκατ. δόσεις εμβολίων σε κράτη της ΕΕ

admin

Τηλεδιάσκεψη Δ. Μιχαηλίδου με τον Ισπανό ομόλογό της

admin

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα

admin