Image default
Οικονομία

Ακάθεκτο το διεθνές ράλι μετοχών και εμπορευμάτων

Παρά τη χθεσινή αργία στα κινεζικά και αμερικανικά χρηματιστήρια, το ράλι των μετοχών και των εμπορευμάτων συνεχίστηκε ακάθεκτο στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων ενισχύει σενάρια για μια δυναμική ανάκαμψη μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυτό το γενικευμένο κλίμα ευφορίας τροφοδοτείται από τις προσδοκίες για μια ταχεία ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί από τη μια ημέρα στην άλλη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα από τις νέες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 παραμένουν σε έξαρση. Οι ισχυρότερες του αναμενομένου επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας, η ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών στη Βρετανία και η άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» στο υψηλό 13μήνου έδωσαν ώθηση στη χθεσινή συνεδρίαση των χρηματιστηρίων.

Εκτός της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην Κίνα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ δίνει νέα δυναμική στις τιμές των μετάλλων. Ο χαλκός αναρριχήθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και η πλατίνα κινήθηκε στο υψηλό εξαετίας λόγω προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Τολμηρές τοποθετήσεις από τους επενδυτές

Με τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες της Δύσης όσο χρειαστεί μέχρι να εδραιωθεί η ανάπτυξη, οι επενδυτές ανοίγονται σε πιο τολμηρές τοποθετήσεις. Από τις αρχές του έτους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, εταιρείες με χαμηλή επενδυτική βαθμολογία έχουν προσελκύσει 139 δισ. δολάρια μέσω της έκδοσης ομολόγων junk, δηλαδή αυτών που φέρουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η άφθονη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτρέπουν ακόμη και σε εταιρείες που δεν πληρούν τα ιδανικά κριτήρια να δανείζονται με χαμηλό κόστος και να αντλούν κεφάλαια από τα χρηματιστήρια.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν ιστορικές εισροές 50 δισ. δολαρίων σε μετοχικά αμοιβαία, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν την υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις των επενδυτών. Οι δημόσιες εγγραφές έφθασαν αρχές του έτους τα 8,4 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, και τα 22,6 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Αυτή η μεγάλη κινητικότητα κεφαλαίων στις αγορές αποδίδεται στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών κυρίως του ανεπτυγμένου κόσμου και σε αυτή τη φάση είναι αισθητή τόσο σε κλάδους που έχουν ωφεληθεί από την πανδημία, όπως ο τεχνολογικός, όσο και σε εκείνους που αναμένεται να ανακάμψουν όταν αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η επιχειρηματική δραστηριότητα ανά την υφήλιο.

Ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο σημείωσε χθες άνοδο πάνω από 2,5% και η στερλίνα εκτοξεύθηκε σχεδόν στο υψηλό τριετίας έναντι του δολαρίου ύστερα από την προχθεσινή είδηση πως έχουν γίνει 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 στη χώρα και την προσμονή για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις μετά το τρίτο lockdown.

Έπειτα από κέρδη 1,1% την περασμένη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχυόταν χθες κατά 1,32%, με τις μετοχές του κλάδου των πρώτων υλών και της ενέργειας να πρωτοστατούν στα κέρδη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 είχε ξεπεράσει νωρίτερα τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1990 επειδή ανακοινώθηκε ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 12,7% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από πέρυσι, ξεπερνώντας το 9,5% που αναμένονταν. Με τις επιδόσεις αυτές ενισχύονται οι προσδοκίες για άμεση ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την αύξηση του αριθμού των εγκεκριμένων εμβολίων και της παραγωγής τους.

Πάνω από 63,30 δολάρια ανά βαρέλι το μπρεντ 

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ενισχύθηκε 1,4% και ξεπέρασε τα 63,30 δολάρια το βαρέλι. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, εκτιμώντας πως οι τιμές θα κυμανθούν φέτος από τα 45 έως τα 60 δολάρια το βαρέλι. Μολονότι η σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα αποδίδεται στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, θετικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην πολιτεία του Τέξας.

Ο χαλκός συνέχισε την ανοδική πορεία που ακολουθεί από πέρυσι, φθάνοντας μέχρι τα 8.400 δολάρια ο τόνος, διότι η ζήτηση αναμένεται πως θα παραμείνει ισχυρή στην Κίνα παρά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς λόγω των περιορισμών στα ταξίδια που έχουν επιβάλει οι αρχές για την ανάσχεση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Ας μη λησμονείται πως η κινεζική οικονομία ήταν η πρώτη που ανέκαμψε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, γεγονός που πυροδότησε ένα ράλι στις τιμές του χαλκού λόγω της ισχυρής ζήτησης. Τα αποθέματα στο χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έχουν υποχωρήσει κατά 44% κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. H χαμηλή προσφορά πλατίνας σε συνδυασμό με εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών -για την παραγωγή καταλυτικών μετατροπέων- οδήγησαν χθες την τιμή της στα 1.300 δολάρια ανά τόνο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σχετικα αρθρα

Τι καταβάλλεται από Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και e-ΕΦΚΑ έως τις 5 Μαρτίου

admin

Αποκλειστικό MEGA : Πότε και πώς θα δοθεί το voucher των 200 ευρώ σε 560.000 νέους

admin

Οικονομία σε τεντωμένο σχοινί: Σε 60 ημέρες κρίνονται έξοδος στις αγορές και… ο λογαριασμός

admin

Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

admin

Berkshire Hathaway: Η εταιρεία του Μπάφετ ξόδεψε $24,7 δισ. για επαναγορά μετοχών της

admin

Μπάιντεν προς Γερουσία: Γρήγορη έγκριση του πακέτου των 1,9 δισ. – «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

Στ. Καλαφάτης: Τα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τηρούνται στο ακέραιο

admin

ΚΕΠΕ: Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

admin

Δήμος Ρεθύμνου: Προχωρά η δημοπράτηση έργων προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου η προθεσμία πληρωμής

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» των οδηγιών για νέα μέτρα στήριξης

admin