Image default
Επιχειρήσεις

Ελληνικό χρηματιστήριο με το βλέμμα μπροστά!

Ελληνικό χρηματιστήριο με το βλέμμα μπροστά!

Τα δημοσιονομικά μεγέθη του πρώτου μήνα του 2021 παρουσίασαν σημαντικές αποκλίσεις (στο -€1,5 δις. το πρωτογενές έλλειμμα έναντι στόχου €1,1 δις.), λόγω κυρίως της μεγάλης υστέρησης των φορολογικών εσόδων.

Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζει να πλήττει την οικονομία αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ξοδεύει νέα ποσά  για τον πληττόμενο ιδιωτικό τομέα. Έτσι, προϊδεαζόμαστε για ανατροπές των στόχων του προϋπολογισμού με το πρωτογενές έλλειμμα να πιθανολογείται ότι θα υπερδιπλασιαστεί το 2021 φτάνοντας περίπου στα €14 δις. Την ίδια ώρα, ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται για 10ο συνεχόμενο μήνα καθώς η δυσμενής ψυχολογία των καταναλωτών και τα lockdown του λιανεμπορίου αναστέλλουν την κατανάλωση και οδηγούν σε αποθησαυρισμό των διαθεσίμων, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όμως, το χρηματιστήριο, για μια ακόμη αφορά, προσπερνά την παραπάνω δυσμενή εικόνα της οικονομίας όπου μόνο σε επιλεγμένους κλάδους παρατηρείται βελτίωση. Προεξοφλεί ότι η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις θα οδηγήσει τελικά σε άρση των περιοριστικών μέτρων και στην έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης με την υποβοήθηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν. Προκρίνει δε το αισιόδοξο σενάριο της υλοποίησης των παραπάνω περί το καλοκαίρι προσπερνώντας εναλλακτικά σενάρια.

Ενόψει των παραπάνω, παρά τη συνέχιση της συναλλακτικής υποτονικότητας, αχιλλείου πτέρνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων (τραπεζικών, μετοχών εκπροσώπων του ενεργειακού κλάδου και τελευταία και των διυλιστηρίων) οδήγησε απροσδόκητα στην επάνοδο του Γ.Δ. στις 800 μονάδες με τις 805 μονάδες να συνιστούν κρίσιμο όριο αντίστασης. Με την περαιτέρω κίνηση να απαιτεί ουσιαστικούς καταλύτες και αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση για να συντελεστεί, ενώ δεν έχει αναιρεθεί και το ενδεχόμενο επανόδου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Την ίδια ώρα, η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από το Μάριο Ντράγκι είναι έμμεσα ευεργετική και για την ελληνική οικονομία που έχει ανάλογα με την Ιταλία προβλήματα, όπως υπερχρέωση και βαθειά ύφεση. Με τον πετυχημένο Κεντρικό Τραπεζίτη της ευρωζώνης να καλείται να πείσει τις αγορές για τη βιωσιμότητα του υπερμεγέθους ιταλικού δημόσιου χρέους (στο 170% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2020, ενώ παράλληλα καλείται να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια €209 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδυτικές δράσεις αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα για να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, το Eurogroup συνεχίζει τη δημοσιονομική στήριξη μεταφέροντας το μήνυμα ότι και το 2022 θα είναι έτος δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Με το Ντράγκι να αναμένεται να επιδιώξει την παράταση της δημοσιονομικής στήριξης του ευρωπαϊκού νότου κατά τη θητεία του καθώς έχει συνειδητοποιήσει τις σκοτεινές διεργασίες  που συντελούνται για μεγάλα κοινωνικά στρώματα από τις τεχνολογικές αλλαγές που επιταχύνονται στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει η  αποστολή του, ακόμη και αν οι Γερμανοί είναι διαφορετικοί από αυτούς που όλοι γνωρίζουμε, με τις αγορές να ετοιμάζονται να βιώσουν αχαρτογράφητες συνθήκες, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις τους…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • χρηματιστήριο
 • Ντράγκι

  Σχετικα αρθρα

  Τράπεζες: Το εμπόριο απορρόφησε το 25% των νέων χρηματοδοτήσεων

  admin

  ΟΤΕ: Το μέρισμα-έκπληξη και το bonus για τους μετόχους από τη Ρουμανία

  admin

  Mediterra: Στις 24/3 η ΓΣ για επέκταση παραγωγικής μονάδας

  admin

  ΕΚΤΕΡ: Εκλογή νέου ΔΣ και έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

  admin

  Ελλάκτωρ: Έκτακτη ΓΣ ζητούν Μπάκος-Καϋμενάκης

  admin

  Cenergy: Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Σωληνουργείας Κορίνθου

  admin

  Ελλάκτωρ: Σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. ζητούν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

  admin

  Alpha Trust: Καθαρά κέρδη €1,01 εκατ. το 2020

  admin

  ΤτΕ: Διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολής ισολογισμών

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

  admin

  Vivartia: Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η μεταβίβαση στο CVC

  admin

  Mοtor Oil: Προχωρά στην έκδοση ομολογιακού 200 εκατ.ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς

  admin